Suriye’nin kuzey doğusunda radikal değişiklik: Bölgenin adı değişti

Suriye’nin kuzey doğusunda radikal değişiklik: Bölgenin adı değişti
Suriye’nin kuzey doğusunda yönetimde radikal değişikliklere gidildi. Bu kapsamda bölgenin adının artık “Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi” olmasına karar verildi.

PKK’nın Suriye’deki uzantısı olmak ve Türkiye’ye yönelik terör faaliyetinde bulunmakla suçlanan Demokratik Birlik Partisi (PYD), Suriye’de Esad yönetimine karşı muhalif gruplar tarafından başlatılan isyan sonrası Suriye’nin kuzey doğusunda kontrolü sağlıyor. PYD’nin “De Facto” olarak kurduğu ve İsviçre’den esinlenerek üç kantona böldüğü bölgenin yönetimi ile ilgili olarak ciddi değişikliklere gidildi.

T24'ten Namık Durukan'ın haberine göre söz konusu bölgesel yönetimde kapsamlı değişim için yönetim merkezi Rakka’da bir süreden beri kapsamlı toplantılar yapıldı. Toplantıların tamamlanmasının ardından bölgenin anayasasını oluşturan “Toplumsal Sözleşme”de pek çok ciddi değişiklikler yapıldı. Değişen maddeler bölgesel yönetimin Genel Konseyi’nde onaylandı.

134 maddelik anayasa metni

Alınan kararlara göre bölge artık “Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi” olarak anılacak. Öte yandan 134 maddelik anayasa metni de oluşturuldu. Bölgenin yeni adında ve anayasa maddelerinde ise “Kürt” kelimesine yer verilmedi. Bölgedeki muhalif Kürt grupları ise bu durumu tepkiyle karşıladı.

Yeni Toplumsal Sözleşme taslağında yer alan o maddeler

134 maddeden oluşan Yeni Toplumsal Sözleşme taslağına göre; “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi”nin adı “Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ olarak değiştirildi. Değiştirilen bazı önemli maddeler ise şöyle sıralandı:

  • Özerk Yönetim bölgeleri tek bir bölge ve 7 kantondan oluşacak.
  • Genel Meclis’in adı 'Kuzey ve Doğu Suriye Halklar Meclisi' olarak değiştirildi.
  • ‘Merkezi Bütçe ve Ödemeler Ofisi’ ile ‘Toplumsal Sözleşme’yi Koruma Mahkemesi’ kurulacak.
  • Toplumsal Sözleşme’nin korunması için ise Yüksek Mahkeme adı altında oluşuma gidilecek.
  • Halk Meclisi’ne bağlı olarak ‘Gözlem Kurumu’ kuruldu.
  • Belediyeler Komitesinin hiyerarşik yapısında da çeşitli değişiklikler yapıldı. Buna göre Komite’nin adı 'Topluluklar ve Belediyeler Birliği' olarak değiştirildi. (Kısa Dalga)

Gündem