Kadınlara Taksim yasak

Kadınlara Taksim yasak
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Taksim'de yapılmak istenen eyleme izin verilmesi üzerine, Sıraselviler'deki Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi önünde toplanan kadınlar, daha sonra Karaköy'e yürüdü.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Taksim'de yapılmak istenen eyleme izin verilmedi. Taksim'e çıkan bütün yollar ve metro durakları da kapatıldı. Beyoğlu ve Taksim civarındaki otellerde ve konutlarda kalanların geçişine bile ancak belgelemeleri koşuluyla izin verilirken, zaman zaman güvenlik görevlileriyle vatandaşlar tartıştı.

Taksim Meydanı ve ona çıkan tüm yolların kapatılması nedeniyle yürüyerek alana ulaşmaya çalışan kadınlar polis engeli ile karşılaştı. Tünel'den Beyoğlu'na girişin önünde biriken kadınlar "Susmuyoruz, korkmuyoruz, durmuyoruz" diye slogan attı. Kadınlar barikatı geçmelerine izin vermeyen polisle tartıştı. "Buradan taksim yönünde gidiş yasak" diyen polise kadınlar, "Meydanları mı bizden koruyorsunuz? Sizin korumanız gereken biz kadınlar. Bizi erkek şiddetinden korumak. Bizim hakkımıza tevacüz ediyorsunuz" diye tepki gösterdiler.

Taksim'de yapılmak istenen eyleme izin verilmemesi üzerine, Sıraselviler'deki Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi önünde toplanan kadınlar, daha sonra Karaköy'e yürüdü.

Taksim'de düzenlenmek istenen Feminist Gece Yürüyüşü eylemi öncesi İstanbul Valiliği saat 14.00 itibariyle bölgedeki tüm yolları kapattı. Metro İstanbul'da Valilik kararıyla saat 14.00'ten itibaren Taksim istasyonunu da kapatıldı. Toplu ulaşım aralarıyla Taksim'e yaklaşamayan kadınlar yürüyerek alana ulaşmaya çalıştı. Ancak, kurulan polis parikatları ve TOMA'larla oluşturulan engellerle kadınların Taksim'e ulaşması engellendi.

Bunun üzerine eylemciler, İstiklal Caddesi’nin ara sokaklarında ve Sıraselviler Caddesi’nde toplanmalarını sürdürdü. Kapanan sokaklar nedeniyle birçok turistin otellerine ve bazı vatandaşların Cihangir tarafındaki evlerine doğrudan gidemediği görüntülere yansıdı. Ancak, kimlikleri ve o bölgede yaşadıklarını kanıtlayabilenlerin geçişine izin verildi.

Kadınlar, "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Tesadüf değil erkek şiddeti", sloganları attılar. Sıraselviler'de toplanan kadınlar, "Ayaktayız", "Tüm renkler yan yana", "Eşitlendik", "Yaşasın feminist mücadelemiz", "Atanmış değil seçilmiş hayat" gibi çok sayıda dövizi taşıyan kadınlar tef çalarak halay çekti.

Eylemde toplanan kadınlar adına basın açıklaması okundu.

Açıklamada, "Cinsiyetçi ve aşağılayıcı muameleye, nefrete, homofobik ve transfobik saldırılara, toplumsal cinsiyetten korkan, 'LGBT yoktur' diyenlere karşı feminist isyan her yerde! Patriyarkaya, kapitalizme, ırkçılığa, dini baskılara karşı feminist isyan gelecekte; barışı, demokrasiyi, eşit ve özgür bir ülkeyi istiyoruz!" denildi.

Kadınlar katledilen kadınların isimlerini okuyarak, "Burada" diye haykırdı. Kadınlar ara ara polis barikatınayönelik " Aç, aç" diye slogan attı.

Açıklamanın ardından kadınlar sloganlarla Karaköy'e yürüyüşe geçti. Burada da yoğun polis kuşatmasıyla karşı karşılaşan ve zaman zaman müdahaleye maruz kalan kadınlar, daha sonra gruplar halinde dağıldı.

ANKA

Gündem