“Tandır cinayeti” davasında indirimsiz cezaya onama

“Tandır cinayeti” davasında indirimsiz cezaya onama
İzmir Bornova’da cesedi tandırda bulunan ve bu nedenle kamuoyunda “tandır cinayeti” olarak anılan, 5 yaşındaki Eymen Sadık Durak’ın öldürülmesiyle ilgili davada sanık anne ve sevgilisine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının kararı yerinde bulundu.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Bornova’da cesedi tandırda bulunan 5 yaşındaki Eymen Sadık Duran’ın öldürülmesi davasında sanıklar annesi Mine Durak ile sevgilisi Serkan Elçetin’e verilen müebbet ağır hapis ve 38’er yıl hapis cezasını yerinde buldu.

Kamuoyunda büyük tepki toplayan olay, 2019 yılında İzmir’in Bornova ilçesinde yaşanmıştı. Mine Durak, uzun süre evine gelmemiş ve oğlu Eymen Sadık Durak’a da ulaşılamamıştı. Bunun üzerine başlatılan araştırma sonunda Eymen’in cesedini elleri ve ayakları bağlı halde ağzı tuğlayla kapatılmış bir tandır çukurunda, poşet içinde bulunmuştu.

Soruşturmanın ardından açılan dava, İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yargılama sırasında Eymen’in, annesinin sevgilisi tarafından cinsel istismara uğradığı yönünde delillere ulaşılmıştı. Alınan bilirkişi raporlarında da Eymen’in kendisinden yaşça büyük bir erkeğin cinsel istismarına maruz kaldığı tespiti yapılmıştı.

KARAR ÖNCE BOZULDU

Yargılamanın ilk aşamasının sonunda annesi Mine Durak ile sevgilisi Serkan Elçetin’e “küçük yaştaki çocuğu eziyet ederek öldürdükleri” gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet ve süreli hapis cezaları verilmişti.

Davanın ilk temyiz incelemesini yapan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, “Mine Durak’ın ceza ehliyetinin olup olmadığı yönünde rapor alınmadığı” ve “Mine Durak’ın sevgilisi Serkan Elçetin’in içinde Eymen’in cinsel istismara uğradığını gösteren görüntülerin bulunduğu belirtilen cep telefonunun kilidinin açılamamış olması” gibi nedenlerle yerel mahkemenin kararını bozmuştu.

BU KEZ YERİNDE BULUNDU

Bölge Adliye Mahkemesi’nin ilk kararı bozmasının ardından yeniden görülen dava sonrasında anne Mine Durak ile sevgilisi Serkan Elçetin’e kendini koruyamayacak durumda olan Eymen’i kasten ve eziyet ederek öldürdükleri gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkları ayrıca “çocuğa birden çok kez nitelikli cinsel istismar” suçundan 38’er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Temyiz incelemesini ikinci kez yapan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi verilen son kararın usul ve yasaya uygun olduğunu belirledi. Bu aşamadan sonra karar Yargıtay incelemesinden geçecek. Yargıtay’da onama kararı verilmesi halinde hüküm kesinleşecek.

Gündem