Tanrıkulu Van'da: Gasp edilmiş bir koltukta halkın yüzüne nasıl bakacaksın?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel dün akşam saatlerinde Van Belediye Başkanlığı' nın AKP'li adaya verilmesi kararının hukuksuz olduğunu ve Van'a göndermek için heyet görevlendirdiklerini duyurdu. CHP milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal bugün Van'da Abdullah Zeydan ve DEM Parti temsilcileriyle bir araya geldi.

Van'da seçimi büyük bir farkla kazanan DEM Parti'nin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesi Adalet Bakanlığı'nın yaptığı itiraz üzerine geri alındı. İl Seçim Kurulu mazbatayı AKP adayı Abdulahat Arvas'a verdi.

Kararın ardından siyasilerden tepki gecikmedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel dün akşam saatlerinde verilen kararın hukuksuz olduğunu ve Van'a göndermek için heyet görevlendirdiklerini duyurdu. CHP milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal bugün Van'da Abdullah Zeydan ve DEM Parti temsilcileriyle bir araya geldi.

Yapılan kısa toplantının ardından CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu açıklama yaptı. Tanrıkulu ''İlk önce kayyımı icat ettiler, böyle bir rejim Cumhuriyet'ten bu yana yoktur'' ifadelerini kullandı.

Sezgin açıklamasında AKP'li adaya böyle seslendi:

''Mazbatayı yırt, at ''

''Tamamen hukuksuz bir biçimde Van halkının iradesini yok sayarak, başka bir yöntemle bir belediye başkanını burada tutmaya çalışıyorlar. Bunun hukukta yeri yok. Bizim hukukumuzda da yok. Hukuk sadece yazılı kurallar değildir. Bu hukuk gaspa karşıdır. Buradan seçilen hemşerimize sesleniyorum ; o koltuğa oturma , sana verilen mazbatayı yırt! Böyle bir hukuksuzluğu kabul etme. Kendi aile tarihine, kişisel tarihine bu sıfatı yakıştırma . O koltuklar değmez. Bu seni ve aileni ömür boyu takip eder. Bu vicdansızlıktır, hukuksuzluktur. Sen kabul etmezsen büyürsün. Senin o mirasın bu halka kalır, ailene kalır, çevrene kalır, bu halka kalır bunu yap onu göster. O onuru göster.

''Gasp edilmiş bir koltuk olamaz''

Bunu yapmayın, sana olmaz o mazbatayı veren bir hakim olabilir ama sen bu halkını iadesine saygı duy.
Onu kabul etme sen kabul etmezsen büyürsün, senin o mirasın bu halka kalır, ailene kalır, çevrene kalır, bu halka kalır bunu yap onu göster o onuru göster. O yüzden benim hakimlerden, siyasetten önce çağırıp kendi hukukumuzadır, kendi hukukumuzadır. Nasıl çıkacaksınız bu halkın gözüne bakacaksınız, sadece Van'da değil, Diyarbakır'da, Ankara'da İstanbul'da nasıl bakacaksın, gasp edilmiş bir koltuk olamaz. Hele hele bu dönemde olamaz. Toplumsal barışımıza böyle bir darbe olamaz. Biz karşısındayız genel başkanımız dün.
Açıklamalarını yaptı. Bu hukuksuzluk oturan kalkana kadar karşısında duracağız. Bunun bilmesini istiyorum.'dedi. (Kısa Dalga)

Gündem