Taraf gazetesi davası yeniden başladı: 'Emekli albaylar suçtan zarar görmedi' kararı

Taraf gazetesi davası yeniden başladı: 'Emekli albaylar suçtan zarar görmedi' kararı
Kapatılan Taraf gazetesine ilişkin 'Balyoz kumpası' davasında bozma kararı sonrası yeniden yargılama başladı. Sanık Mehmet Baransu'nun diğer davasıyla birleştirme için muvafakat istenecek.

Kapatılan Taraf gazetesinin yönetici, yazar ve çalışanlarının yargılandığı dava, istinaf tarafından bozulmasının ardından İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yeniden görülmeye başlandı.

Mehmet Baransu, Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur'un yargılandığı davanın duruşmasına tutuklu Baransu cezaevinden video konferansla bağlandı. Diğerleri duruşmaya katılmadı.

Baransu tahliye istedi

Sanık Mehmet Baransu, istinaf mahkemesinin bozma ilamına ilişkin söz verilmesi üzerine, hukuksuz yargılama yapıldığını iddia etti.

Mart 2015'ten beri tutuklu Baransu, "Bu hukuksuzluğa son vermenizi talep ediyorum" dedi.

Baransu'nun avukatı Çiğdem Koç, müvekkilinin 8'inci yılını cezaevinde doldurduğunu belirterek istinaf mahkemesinin katılan sıfatlarının kaldırılması için mahkemenin ara karar kurmasını talep etti.

Diğer sanıkların avukatları da katılan sıfatlarının kaldırılması talep etti.

Mahkeme heyeti, Baransu hakkındaki İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın iddianame tarihinin daha eski olması nedeniyle bu dosyanın birleştirilmesi için muvafakat istenmesine karar verdi.

Eski askerlerin talebine ret

Heyet, istinaf mahkemesinin kararı doğrultusunda, Milli Savunma Bakanlığı dışında 'katılan' sıfatı bulunan emekli albay Dursun Çiçek, emekli Tuğgeneral İzzet Ocak ve emekli albay Suat Aytın'ın 'suçtan zarar görmedikleri' gerekçesiyle bu sıfatlarının kaldırılmasına hükmetti. Duruşma ertelendi.

Ne olmuştu?

Taraf çalışanlarının yargılandığı davada, 4 Mart 2022 tarihinde karar çıkmıştı. Tek tutuklu sanık Baransu'ya 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme' ve 'devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama'dan toplam 13 yıl hapis cezası verilmişti.

Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur ise 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme'den 3 yıl 4'er ay hapis cezası almıştı.

Firari sanık Tuncay Opçin'in dosyası ise ayrılmıştı.

Tarafların istinaf başvurusu üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27'nci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını 10 Ekim 2022'de bozmuştu.

Neden bozulmuştu?

İstinaf, bazı suçlardan sanıklara beraat verilmesi yönünden itirazda bulunan Milli Savunma Bakanlığı, Dursun Çiçek, İzzet Ocak ve Suat Aytın'ın avukatlarının suçlardan açılan davada zarar gören sıfatı bulunmadıkları için istinaf yoluna başvurma hakları bulunmadığından bu başvurularını reddedilmesine karar vermişti.

İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde iki ayrı davası bulunan Baransu'nun eylemlerinin zincirleme suç kapsamında kalıp kalmadığının, eylemlerinin bir bütün halinde değerlendirilmesi gerektiği ve yerel mahkemenin gerekçeli kararında suç tarihinin yanlış gösterilmesi nedeniyle karar bozulmuştu.

Bozmayla Baransu'nun tutuklulukta geçirdiği süre nedeniyle tahliyesine ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verilmişti. Baransu başka suçlardan tutuklu bulunması nedeniyle cezaevinden çıkamamıştı. (Kısa Dalga)

Gündem