Tarım arazisine asfalt plant tesisi yapmak isteyen Kolin'e karşı nöbet başladı

Tarım arazisine asfalt plant tesisi yapmak isteyen Kolin'e karşı nöbet başladı
Eskiden Şeker Fabrikası’na ait olan tarım arazisini alan Kolin İnşaat’ın asfalt plant tesisine karşı yurttaşlar nöbet tutmaya başladı."

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde, eskiden Şeker Fabrikası’na ait olan tarım arazisi asfalt plant tesisi yapılması için Kolin İnşaat’a tahsis edilmiş ve yapılan başvurunun ardından ÇED gerekli değildir kararı verilmişti. Böylece yaklaşık 5 stat büyüklüğündeki tarım arazisini betona boğacak.

Yürütmenin durdurulması ve projenin iptali istemiyle dava açıldı

BirGün'de yer alan habere göre Kolin İnşaat’ın asfalt plan tesisine karşı yurttaşlar ise tepki göstermeye devam ediyor. Projeye karşı dava açan bölge halkı, tesisin kurulduğu yerin karşısında nöbete başladı. Projeye ilişkin verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı yargıya taşındı. Yürütmenin durdurulması ve projenin iptali istemiyle açılan davada, Edirne İdare Mahkemesi, karşı taraftan gerekli belgeleri istedi. Mahkeme verdiği ara kararda, ÇED gerekli değildir kararına ilişkin belgelerin toplandıktan sonra yürütmeyi durdurma istemine ilişkin karar verileceği belirtildi.

'Köyümüzü, toprağımızı koruyoruz'

Yargı sürecinin ardından fiili mücadeleye de başlayan bölge halkı, nöbet tutmaya başladı. Plant tesisi faaliyetine son verene kadar nöbet tutmaya devam edeceklerini belirten yurttaşlar ayrıca destek çağrısı yaptı. Kolin’in asfalt plan tesisi açtığı Turgutbeyi Köyü’nden Birol Topal, şirketin bölgeyi zehirlemek için geldiğine dikkat çekti. Tesisin yaklaşık 1 ay önce faaliyete geçtiğini hatırlatan Topal, “Dedemler 1876’da bu köye gelmiş. Köyümüzü, toprağımızı koruyoruz. En ufak rüzgarda tüm bölge toz altında kalıyor. 1 kilometre ötede tarlada maskeyle çalışmak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

'Bu tesis çalışmaya devam ederse, buradaki tarım bitecek'

Yaklaşık 1 haftadır nöbet alanında beklediğini ifade eden Topal şöyle konuştu:

“Bu tesis çalışmaya devam ederse, buradaki tarım bitecek. Gerekli yerlere müracaatları yaptık, davamızı açtık. Nöbet alanında bekliyoruz, desteğe gelen var yalnız kalmıyorum ancak bölge halkı henüz tehlikenin farkında değil.” (Kısa Dalga)

Gündem