Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım yazdı: Venezuela'da buğday üretme hayali mümkün mü?

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım yazdı: Venezuela'da buğday üretme hayali mümkün mü?
İktidarın Venezuela’da buğday üretmeyi planladığı belirtilirken, tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım Venezuela’nın buğday üretmeye uygun ikliminin olmadığını yazdı.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye'nin Venezuela'da buğday üreteceğine dair açıklamayı mercek altına aldı. Anlaşmanın henüz imzalanmadığına dikkat çeken Yıldırım, Venezuela’nın ikliminin buğday üretimine uygun olmadığını yazdı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun geçen haftaki Türkiye ziyaretinde çok sayıda anlaşma imzalandığı açıklanmış, bunlardan birinin de Türkiye’nin kendi üretiminin azaldığı bir dönemde Venezuela’da buğday üretmesini kapsadığı açıklanmıştı.

'RAPORLARDA HİÇBİR BİLGİ YOK'

Tarım uzmanı gazeteci Ali Ekber Yıldırım ise "Venezuela’da buğday üretimi var mı? Üretim ne kadar?" gibi soruların da sağlıklı bir yanıtının olmadığını belirterek ülkenin iklimine dikkat çekti. Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

"Venezuela’da buğday üretimi bu kadar tartışılınca öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığının Venezuela ülke sunumu, raporları, ürün matrisleri, müşavirlik raporlarını satır satır okudum. Bu raporların hiç birinde Venezuela’da buğday üretimine ilişkin bir bilgi, yönlendirme yok.

'GEÇMİŞTE ÜRETİM İSTENEN VERİMLİLİKTE GERÇEKLEŞMEMİŞ'

Bununla yetinmeyerek bu ülke ile ticaret yapan, gıda ürünleri, un ihracatı yapan özel sektör firmalarının temsilcileriyle görüştüm. Aldığım bilgilere göre ülkenin iklimi, toprağı buğday üretimine uygun değil. Geçmişte buğday üretimi için bazı çalışmalar yapılmış. Fakat ülkenin coğrafyası, iklimi buğday üretimine uygun olmadığı için bu üretim istenilen verimlilikte gerçekleştirilememiş."

'BUĞDAY TAŞINIP TEKRAR UN OLARAK SATILACAK'

Yıldırım, Venezuela’nın buğday üreten bir ülke olmadığını ve un ithalatının yüzde 58’ini Türkiye’den gerçekleştirdiğini yazarak şu ifadeleri kullandı:

"Venezuela, buğday üretimi ile bilinen bir ülke değil. Buğday ithal ediyor. Bu da yetmiyor ciddi miktarda un ithalatı yapıyor. 2021 verileri ile bu ülkenin buğday ithalatı 193 milyon dolar. Bunun yüzde 51’ini Amerika Birleşik Devletleri’nden yüzde 49’unu Kanada’dan gerçekleştirdi. Un ithalatının yüzde 58’i Türkiye’den."

Yıldırım şöyle devam etti: "Un ihtiyacının yüzde 58’ini karşıladığımız Venezuela’da buğday üretip Türkiye’ye getireceğiz ve un yaparak tekrar bu ülkeye satacağız. Bu hem ekonomik hem de ekolojik olarak mümkün değil. Ekolojik olarak mümkün değil çünkü ülkenin iklimi uygun değil. Ekonomik olarak mümkün değil çünkü ürünün oradan Türkiye’ye taşınması ve tekrar ihraç edilmesi çok büyük maliyet."

GERÇEKLEŞMEYEN 'PEYNİR İTHALATI'NI HATIRLATTI

Geçtiğimiz yıl gündeme getirilen Venezuela’da peynir üretimi planının da hayata geçmediğini hatırlatan Yıldırım, "Bundan yaklaşık iki yıl önce Venezuela’dan peynir ithalatı gündeme gelmişti. Dünya peynir üretiminde Venezuela’nın adı bile geçmezken Türkiye’de aylarca bu ülkeden yapılacak peynir ithalatı tartışıldı. Sonuçta böyle bir ithalat olmadı. İthal edilecek peynir yoktu zaten" dedi.

Gündem