Tarım zehirlerinde rekor artış

Tarım zehirlerinde rekor artış
Tarım zehiri kalıntısı nedeniyle 2022 yılının henüz ilk yarısında tarım zehiri bildirim sayısı 259’a ulaştı. En çok bildirim limonda.

Zehirsiz Sofralar Platformu, yaptığı yazılı açıklamada tarım zehirleri konusunda uyarıda bulundu.

Açıklamada, pestisit nedeniyle 2022 yılının henüz ilk yarısında tarım zehiri bildirimlerin sayısının 259'a ulaştığı vurgulandı. Platforma göre kalıntı bildirimlerindeki artış eğilimi, geçen yıl (2021) kırılan rekorun da aşılabileceğini gösteriyor.

2021'DE REKOR KIRILMIŞTI

2021 yılında AB ülkelerinden yapılan Türkiye kaynaklı 372 bildirim ile, önceki üç yılın ortalamasının yaklaşık üç katına çıkarak rekor kırılmıştı.

Platform tarafından yapılan açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

"Bildirimlere göre yasaklı madde tespiti de hâlâ devam ediyor. Bütün bu veriler, gerekli önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yeterli ve uygun bir şekilde yapılmadığını ortaya koyuyor.

"Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit kalıntıları konusunda iç pazarda denetimler yapıyor. Ancak denetim sonuçlarının taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdalarda olduğu gibi şeffaflıkla paylaşılmaması ve ihraç edilen ürünlerde pestisit kaynaklı bildirimlerin artması, iç pazara sunulan ürünlerde daha fazla pestisit bulunabileceğine dair tüketicilerde endişe yaratıyor.

'TESPİT EDİLEN PESTİSİTLER ENDİŞE VERİCİ'

"AB Gıda ve Yemler için Hızlı Alarm Sistemi (Rapid Alert System for Food and Feed-RASFF), Türkiye'den ihraç edilen limon, greyfurt, biber, mandalina, portakal, nar, asma yaprağı, ayva, domates, karpuz, maydanoz, üzüm, armut, kabak, patlıcan, yeşil fasulye ve keçi boynuzu zamkında limit üstü pestisit kalıntısı tespit etti.

tablo.jpg

'10 BAŞLIKTAN ÜÇÜNDE TÜRKİYE'NİN ADI GEÇİYOR'

"AB Gıda ve RASFF portalında yayınlanan 2020 yılına ilişkin raporun tehlike ve ürün kategorisine göre yapılan değerlendirmesinde, 2020 yılında en çok bildirim yapılan 10 konu başlığının 3'ünde Türkiye'nin adı geçiyor. Bu bildirimlerin sebebinin 190 parti meyve ve sebzede pestisit, 58 parti meyve ve sebzede aflatoksin ve 38 parti tohum, kabuklu yemiş ve türevi ürünlerde aflatoksin tespiti olduğu görülüyor. 2022'nin ilk yarısına bakıldığında, limit üstü pestisit kalıntısı tespit edilen meyve ve sebze sayısı 249 ile 2020 yılını çoktan aşmış durumda.

Gündem