Çiftçi 50 kuruşluk soğana alıcı bulamıyor: "Nerede Erdoğan'ın Tarım Kredi Kooperatifi?"
Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesindeki soğan üreticilerinin ürünleri tarlada kaldı. CHP milletvekilleri, Şereflikoçhisar'da soğan üreticilerini ziyaret etti. Çiftçi Mehmet Emin Güney, "Soğan 50 kuruş, 35 kuruş oldu. Böyle bir şey olabilir mi? Çöpe mi dökelim? Markette 3 lira olan soğan tarlada 50 kuruş olur mu ya? Sayın Cumhurbaşkanı’mız, ‘Bundan sonra Tarım Kredi Kooperatifleri üreticiden alacak, tüketiciye satacak’ dedi. Nerede bu Tarım Kredi Kooperatifi" diye sordu.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, Şereflikoçhisar ilçesindeki çiftçilerle bir araya geldi. Milletvekilleri, soğanı tarlada kalan üreticilerin sorunlarını dinledi.
Milletvekillerine yaşadıkları sıkıntıları anlatan Şanlıkışla Muhtarı Yücel Ersöz, “Sesimizi Tarım Bakanı duysun. Türkiye’ye bir çözüm… Türkiye kan ağlıyor. Tarım bitmiştir. Her şeyimiz dışarıdan geliyor. Buğday satarken bin700 lira. Tohum alırken 4 bin lira. Ben de bırakacağım çiftçiliği. Tarım Bakanı gelecek, sahalarda kimin ne yaptığını görecek. Bu iş Meclis’te çözülecek. Avrupa Birliği’nin verdiği paranın da binde birini veriyor, doğrudan gelir desteği. Biz sadaka istemiyoruz, ürünümüzün hakkı verilsin” dedi.
Üretici Mehmet Emin Güney ise soğanın 35 kuruşa kadar düştüğünü ifade ederek şunları söyledi:
“Her ay 130 milyar (130) lira elektrik ödedim. Milli bir servet bu. Bu para nereye gidiyor? 10 gün geciksin kesiyor. En büyük kanayan yaramız elektrik şu an da. İlkel çağa geri döndük. Elektrik faturasını yatıramadığım için jeneratör koydum. İlkel çağa geri döndük. 4 bin lira gübre. Harmanı aldım 7 bin liraya. Arpamı kaça alacak? Soğan 50 kuruş, 35 kuruş oldu. Böyle bir şey olabilir mi? Çöpe mi dökelim? Bu rant kimdeyse 3 TIR, 5 TIR gönderelim de karnı doysun, biz de rahat edelim. Markette 3 lira olan soğan tarlada 50 kuruş olur mu ya? Sayın Cumhurbaşkanı’mız, ‘Bundan sonra Tarım Kredi Kooperatifleri üreticiden alacak, tüketiciye satacak’ dedi. Nerede bu Tarım Kredi Kooperatifi? Geçen sene 150 sefer aradım, ‘Kardeşim benim malımı al’ diye. Evini, ailesini, yurdunu, yuvasını yıktı geldi. Soğanın böyle olacağını bilseydi gelir miydi bu adam.”
Çiftçiler için zamanın daraldığını söyleyen bir başka çiftçi ise “Mevcut iktidar buna çözüm olmadı. Zaman daraldı, herkes perişan. Biz ne 4 liraya mahsul satmak istiyoruz ne de 50 kuruşa batmak istiyoruz. Adam gibi vatandaş olmak istiyoruz. Biz ne kimseye bey gözüyle bakarız ne de marabalık yaparız. Varacağınız tarlalarda parmağında yüzüğü bekleyenler var. Düğün yapamayacak. Ben tarımı ve nakliyeciliği bıraktım. Parkta yatana ‘gezici’ diyor. Öbür tarafta gezene ‘terörist’ diyor. Böyle devlet idare olmaz” diye konuştu.
Bir başka çiftçi de soğanı 50 kuruştan sattıklarını belirterek, “Gidiyor marketlere 3 liradan. Bu aracı kimdir? Bakan biz, gübreyi atan biz, ama parayı biz kazanmıyoruz. Şu an da 75, 80 kuruştan satarsak kafa kafaya geliyor” dedi.
Kuraklık nedeniyle elektrikle sondaj kuyularına yöneldiklerini söyleyen bir çiftçi, “Gübre geçen seneye nazaran yüzde 200 arttı. Binlerce kilometre uzaktan geldiğimiz halde devletten bir kuruş destek alamıyoruz. Destek de veremediği gibi malımızın da kıymetini biçmiyor. Bugün soğan için konuşuyoruz, dün patatesti, ondan önceki gün domatesti. Bu tarım politikasıyla zaten devam etmez” dedi.
CHP’Lİ GÜRER: “TARIM KREDİ KOOPERATİFİ GELİP BU SOĞANI ALMALI”
TMO’nun ithalatçıların kara gün dostu olduğunu öne süren Ömer Fethi Gürer, “Bizden alıp dışa satacaktı. Şimdi bizden alacağı yerde dışardan alıp bize satıyor. O da ucuz değil. Hangi birini söyleyeyim. Ayçiçeğinde de durum benzer. Çin’den ayçiçeği geliyor bu ülkeye ya” diye tepki gösterdi.
Soğanın Türkiye’de her sofrada tüketildiğini söyleyen Gürer, “İktidar sesinizi duymalı. Gelip bunu almalı. Kim almalı? Tarım Kredi Kooperatifi. Hani bin tane market açacağız diyorlar ya... Tarım Kredi Kooperatifleri’nin asli görevi çiftçiye destek vermek” dedi.
CHP’Lİ GÖK: “BAŞKENTİN BURNUNUN DİBİNDE BİR SORUN YAŞANIYOR, DİNLEMEYE GELEN BİR TEK DEVLET YETKİLİSİ YOK”
Levent Gök ise Şereflikoçhisar’a gelen devlet yetkilisi olmadığını belirterek, “Başkentin burnunun dibindeki bir ilçede ciddi bir sorun yaşanıyor. Sizleri dinlemeye gelen bir tek devlet yetkilisi yok. Bu devletin çürümüşlüğüdür. Bir devlet yurttaşlarını kaderine terk ederse, onlardan elini çekerse, onları sahipsiz bırakırsa bilin ki bu devleti yönetenlerin aklı iflas etmiştir. Tarlada 60 kuruşa olan bir şeyi biz markette niye 1 liraya alıyoruz” diye sordu.
"MAZOT, GÜBRE, İŞÇİ PARASI HEPSİ DURUYOR, PARA VEREMİYORUM"
Şereflikoçhisar’daki bir soğan tarlasına giden CHP milletvekilleri, soğanı tarlada kalan bir üreticinin de sorunlarını dinledi.
Ürünü satamadığı için evlilik hayallerini de gerçekleştiremediğini söyleyen üretici, “Maliyet 75, 80 kuruş. Mazot, gübre, ilaç parası hepsi şu anda duruyor. İşçi parası daha duruyor, veremiyorum. Maliyetinin altında 60 kuruşa satıyoruz. Alıcı bulamıyoruz” dedi.
Geçen sene soğanı 1 liranın üzerinde sattığını, bu yıl 500 ton ürün elde ettiği tarladan soğanı 60 kuruşa satamadığını söyleyen çiftçi, “Pazarda 2 buçuk lira. Markete 3 buçuk lira” diye yakındı.
Besiciliği bıraktığını söyleyen bir diğer çiftçi ise “Üreticiliği bıraktım. Şimdi işçiyiz. Soğanın maliyeti 80 kuruş, 50 kuruştan sattığı için 30 kuruş zarar ediyor. Adam, eğer para eline geçmezse nasıl benim hakkımı verecek” dedi. (ANKA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.