Taste Atlas bir liste yaptı, dünyanın tüm mutfakları karıştı

Taste Atlas bir liste yaptı, dünyanın tüm mutfakları karıştı
Hırvatistan merkezli Taste Atlas sitesinin 'Dünyanın En İyi 50 Mutfağı' listesi, neredeyse hiçbir ülkede beğenilmedi. Listeye farklı ülkelerden sosyal medya kullanıcıları tepki gösterirken, gastronomi yazarı Vedat Milor da Türkiye'nin 17'inci sırada olmasına dair 'eylem planını' açıklayacağını söyledi.

Taste Atlas isimli internet sitesinin 'Dünyanın En İyi 50 Mutfağı' listesi sosyal medyada tartışma yarattı. Ülkelerinin sıralamasını beğenmeyen binlerce kişi sitenin paylaşımına tepki gösterirken, Türk mutfağının 17'inci sırada yer alması da Türkiye'de sosyal medyada tepki çekti.

Öyle ki, gastronomi yazarı Vedat Milor da tartışmaya dahil olarak "Dünyanın en iyi 50 mutfağı listesinde 17. sırada olmamızla ilgili eylem planını yarın açıklayacağım" dedi.

LİSTEDE HANGİ ÜLKE HANGİ SIRADA?

Taste Atlas (Lezzet Atlası) sitesinin 'Dünyanın En İyi 50 Mutfağı' listesinin ilk sırasında İtalya bulunuyor. İkinci sırada Yunanistan, üçüncü sırada ise İspanya yer alıyor. Listenin dördüncüsü Romanya, beşincisi ise Fransa.

Listede, yemeklerini gurur vesilesi addeden Fransa'nın Romanya'nın altında yer alması, ABD'nin Türkiye'yi geçmesi veya mutfakları epey benzer olan Endonezya ile Malezya arasında ciddi fark olması gibi 'ezber bozan' tutarsızlıkların bulunması sosyal medyanın 'gözünden kaçmadı'. Paylaşımı eleştiren yüzlerce tweet atılırken, sitenin Instagram hesabına da çok sayıda olumsuz yorum yapıldı.

LİSTE NASIL HAZIRLANDI?

Taste Atlas'ın paylaşımına göre liste, kullanıcıların söz konusu ülkelerdeki '30 en iyi tabak, içecek ve yiyeceğe verdiği ortalama puanlara' dayanarak hazırlandı. Yeterli sayıda yemeği puanlandırılmayan ülkeler ise listede yer almadı.

TASTE ATLAS NEDİR?

Taste Atlas sitesi, esasında özgün tarifleri, yemek eleştirmenlerinin değerlendirmelerini ve popüler malzemelere dair araştırmaları bir çatı altında toplayan, geleneksel yemekler için hazırlanmış deneysel bir seyahat rehberi. Kendisini, "geleneksel tabakların, yerel malzemelerin ve otantik restoranların dünya atlası" olarak niteliyor.

Taste Atlas 2015 yılında, Hırvat gazeteci ve girişimci Matija Babić tarafından kuruldu, üç yıllık bir araştırma ve geliştirme sürecinin sonunda 2018 yılının sonlarında yayına başladı. İnteraktif bir dünya haritası üzerinden her ülkenin öne çıkan yemeklerine de yer veren sitede, 10 bine yakın tabak, içecek ve malzemenin yanı sıra yaklaşık 9 bin restoranın tanıtımı yapılıyor.

GELENEKSEL YEMEKLERE ODAKLANIYOR

Site, kullanıcılar yerine gastronomi profesyonelleri ile yemek eleştirmenlerinin tavsiyelerini ve değerlendirmelerini dikkate aldığını savunuyor; Michelin rehberi gibi 'üstün' yemekler veya Tripadvisor gibi turistik tavsiyelere odaklanmak yerine, geleneksel yemeklerin ve tariflerin korunmasını amaçlıyor.

Bu anlamda bir veritabanı da sayılabilecek Taste Atlas için düzenli araştırma yaptığı belirtilen 30 yazar çalışıyor. Sık sık veri grafikleri ve listeler paylaşan site, 'En İyi Geleneksel Yemek', 'En İyi Mutfak' gibi ödüller de veriyor. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem