Tatil beldeleri devlet memurları için nasıl 'sürgün yeri' oldu?

Tatil beldeleri devlet memurları için nasıl 'sürgün yeri' oldu?
Türkiye’de tatil beldelerinde görev yapan devlet memurları yüksek ev kiralarından şikayetçi.

Türkiye’de tatil beldelerinde görev yapan devlet memurları yüksek ev kiralarına çözüm istiyor. Kiralarını ödemekte zorlanan memurlar için Çeşme, Marmaris, Bodrum gibi yazlık beldeleri sürgün yerine dönmüş durumda. Evsahiplerinin yaz aylarındaki yüksek kiralar nedeniyle evlerini genelde sezonluk olarak kiralamaya yanaşması da memurların yıl boyunca ev bulmasını zorlaştırıyor.

VOA'dan Soner Kızılkaya ve Oğulcan Bakiler'in haberine göre memurlar yüksek kiralar yüzünden birden fazla kişiyle ortak ev tutuyor ya da birçoğu tayin arayışında. Memurların talebi, devlet tarafından kendilerine lojman sağlanması ve kira yardımı yapılması. İktidarın da seçim vaatlerinden olan memura kira yardımı konusunda, seçimlerin ardından sessizlik hakim.


“15 bin TL’nin altında kiralık ev yok”

İzmir’in turistik ilçesi Çeşme, yaz aylarında satılık ev fiyatına sezonluk kiraların olduğu yazlık yörelerin başında geliyor.

Çeşme’de 15 yıldır öğretmenlik yapan ve aynı zamanda Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) ilçe temsilcisi olan Gülay Canbek, "Şu an tayin olup Çeşme’ye gelen bir memur, bir öğretmen muhtemelen 15 bin TL’nin altında kiralık ev bulamayacak. Çeşme gibi yazlık, sezonluk kiranın daha revaçta olduğu yerler artık bir sürgün yeri. Örneğin benim okulumda yaklaşık iki yıldır karavanda kalan bir arkadaşım da var. Bekar bir öğretmen, karavanını kendi yapmış, şu an karavanda yaşıyor. Ya da öğretmenler İzmir’den geliş gidiş yapıyorlar. İzmir’de daha uygun ev ayarlayıp birkaç arkadaş bir arabayla ya da toplu taşımayla uzun yolculuğu göze alarak Çeşme’ye her gün işe gelip gidiyor” diye konuştu.

Çeşme’de geçmişte Milli Eğitim Bakanlığı’na ait lojmanlar bulunduğuna dikkat çeken Canbek, kira sorununa çözümün yine öğretmenlere lojman sağlanmasından geçtiğini söyledi.

“2020’den beri dermatoloji doktorumuz yok”

Çeşme Devlet Hastanesi’nde beş yıldır sağlık teknikerliği yapan Mazlum Durgut da, ilçedeki sağlık çalışanlarının yaşadığı barınma sorunu dile getirdi. Aynı zamanda Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çeşme temsilcisi olan Durgut, barınma sorunu yüzünden hastanede kadroların boş kaldığını anlattı.

Çare; lojman

Yüksek kiraların tüm devlet memurlarının ortak sorunu olduğunu belirten Durgut, “Bu sorun tamamen lojman yapılarak çözülür. Bu sorun sadece Çeşme’ye özel bir sorun değil. Tüm tatil beldelerinde, büyükşehirlerde olan bir sorun. Özellikle Çeşme olsun, Bodrum olsun, Marmaris olsun, diğer tüm tatil beldelerinde bu sorun hepsinde var. Sadece sağlık çalışanlarına özel bir sorun da değil. Öğretmeni olsun, polisi olsun, diğer belediyede çalışan kamu personelleri olsun herkes bu sorunu yaşıyor” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem