TBMM Başkanvekili Karaca’dan Adalet Bakanı’na: Yüzünüzü tek adama çevirmek yerine tahliyeler için adım atın

TBMM Başkanvekili Karaca’dan Adalet Bakanı’na: Yüzünüzü tek adama çevirmek yerine tahliyeler için adım atın
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, “Adalet Bakanlığı’nın tozlu rafları eylem planları ile dolu sayın Bakan… Eylem planı yazmak, bozulan adalet terazisini düzeltmiyor” dedi.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM’ye 28. Yasama Döneminde çok sayıda düzenleme geleceğini, “Türkiye Yüzyılı”nın İlk Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin de Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacağını söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yanıt verdi. Karaca, Bakan Tunç’a ne “adalet terazisini düzeltme” çağrısı yaptı. Tutuklu TİP milletvekili Can Atalay ile cezaevindeki gazeteciler Merdan Yanardağ ve Barış Pehlivan’ı da hatırlatan Karaca, “Yüzünüzü tek adama çevirmek yerine tahliyeler için adım atın” dedi.

“Eylem planları, bozulan adalet terazisini düzeltmiyor”

Karaca, yaptığı açıklamada, “Adalet Bakanlığı’nın tozlu rafları eylem planları ile dolu sayın Bakan… Eylem planı yazmak, bozulan adalet terazisini düzeltmiyor. Tozlu rafları süsleyen eylem planlarını uygulayacak siyasi iradenin olmadığı, ülkemizin dört bir yanında yaşanan adaletsizlik, haksızlık ve hukuksuzluklarla tescillenmiş durumda. Asıl eksik olan eylem planları değil biz bunu yine Partili Cumhurbaşkanı tarafından masal anlatır gibi açıklanmış olan İnsan Hakları Eylem Planı’ndan biliyoruz” dedi.

Karaca, adaletsiz düzene son verilmesi, yargı üzerindeki siyasi baskının sona erdirilmesi, milletin hak hukuk ve adalete olan güvenini sağlayacak somut adımların atılmasının siyasi iradenin önceliği olması gerektiğini ifade etti.

“Yüzünüzü tek adama çevirmek yerine tahliyeler için adım atın”

“Ancak yazılanla yapılanlar arasındaki fark her geçen gün açılmakta; Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olma niteliğini örselemektedir” diyen Karaca, şöyle devam etti:

“Yüzünü Saraya, yönünü tek adam talimatlarına çeviren karar alıcılar olmak yerine Adalet Bakanı’nın anayasal görevlerini yerine getirme sorumluluğuyla hareket etmesi, samimiyet testinden geçmesini sağlayabilir. Mesela Anayasanın amir hükümlerine rağmen Hataylı seçmenlerin iradesi olan Can Atay’ı derhal tahliye ermek, haber yapmak dışında, halkın haber alma hakkının gereğini yerine getirmek dışında hiçbir suçu olmayan Merdan Yanardağ’ı, denetimli serbestlik hakkı gasp edilen okurlarından ve evladından koparılıp hapse gönderilen Barış Pehlivan’ı derhal tahliye ederek başlayabilirsiniz.”

Yaşanan hak gasplarının önlenmesi yönünde Adalet Bakanlığı’na büyük görevler düştüğünü hatırlatan TBMM Başkanvekili Karaca, “Halkın sorunlarının çözümü için Sarayın talimatlarının çare olmadığı ortadadır. Yasamanın merkezi TBMM’dir, 600 milletvekilinin temsil ettiği her bir yurttaşımızın beklentisinin karşılık bulacağı adres TBMM’dir. Beklentilerin lütuf ile değil TBMM iradesiyle karşılanabilmesi ve yurttaşlarımızın haklarının teslimi için eylem planlarını işlevsizlikten kurtarmak da TBMM’den çıkacak tekliflerin hayata geçirilmesini sağlamak yönünde tutum almak da Adalet Bakanı’na samimi önerimizdir” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem