TEAM Genel Müdürü Ulaş Tol: Seçim ilk turda bitebilir... İnce'ye oy vereceğini söyleyenler Kılıçdaroğlu'na doğru gelmeye başladı

TEAM Genel Müdürü Ulaş Tol: Seçim ilk turda bitebilir... İnce'ye oy vereceğini söyleyenler Kılıçdaroğlu'na doğru gelmeye başladı
Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) Genel Müdürü Ulaş Tol, "Şu anda muhalefet avantajlı, önde giriyor. İnce ve Memleket Partisi'nin oy düşüş trendi de bu olağanlığında devam ederse ilk turda bitirme ihtimali de oluşuyor" dedi.

TEAM Araştırma Genel Müdürü Ulaş Tol, "İnce ve Memleket Partisi'nin oylarındaki düşüş trendi de bu olağanlığında devam ederse, Kılıçdaroğlu'nun ilk turda bitirme ihtimali oluşuyor" dedi.

Gerçek Gündem'de Sema Kızılarslan'a konuşan Ulaş Tol, şu anda muhalefetin avantajlı olduğunu söyledi. Tol'un açıklamaları özetle şöyle:

* (Son araştırmaya göre İnce'nin oyları mart ayında yüzde 7.6'yken, nisanda yüzde 3'e geriledi) İnce'ye oy vereceğini söyleyen, özellikle genç nesil, ikinci tura İnce'nin kalma ihtimali çok zayıf olduğunu gördükçe Kılıçdaroğlu'na doğru gelmeye başladı. İnce ya da Memleket Partisi'nin oyu azalırken muhalefete doğru bir gidiş var. Ama iktidardan gelenlerden tekrar iktidara gidiş daha az. Öyle olunca da kalanlar içerisindeki oran artmış. Bu da muhalefet açısından olumlu bir gelişme."

* Seçmen hareketli. Yani kararsız gibi çıkmıyor anketlerde ama bir dönem söylediği partiyi bir dönem söyleyemeyebiliyor. Öyle bir veri elimde yok ama hissettiğim şu: Aynı gün içerisinde iki kez ankete katılsa, iki farklı partiye oy vereceğini söyleyecek olan seçmen grupları var.

* Bir ayda oranlarını belirgin bir şekilde arttıran partiler var. CHP ve İYİ Parti'de yükselişler görüyoruz. HDP oylarını kaybetme eğilimine girmişti. O tekrar dönmüş ve toparlamış son bir ayda.

* İktidar tarafındaysa AK Parti'de hafif bir düşüş var. Ama MHP'de bir toparlanma var. MHP her seçim beklenenin üzerine çıkan bir oy oranı yakalar.

* (MHP) Yüzde 6’ların altına düşmüştü. Şimdi tekrar yüzde 7’lerin üstüne çıkmış. Son bir ayın önemli bir gelişmesi de bu.

* Gidişata baktığınızda aslında enerjinin, psikolojik üstünlüğün muhalefete doğru olması gerekiyor. Fakat kim kazanır diye sorduğunuzda 'Erdoğan kazanır' oranı yüksek çıkıyor. Bu gerçekten de hala muhalefet tarafında kaygının yüksek olduğunu gösteriyor.

* Şu anda muhalefet avantajlı, önde giriyor. Eğer tüm diğer değişkenleri kontrol edebilirsek, sadece seçmen davranışıyla devam edersek bu seçimi muhalefet kazanıyor. İnce ve Memleket Partisi'nin oy düşüş trendi de bu olağanlığında devam ederse ilk turda bitirme ihtimali de oluşuyor Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçiminde.

* Yüzde 50’yi biraz geçerek ya biraz altında bitirme ihtimali bugün sayfayı kapatır ve sandığa gidersek olabilecek durum gibi gözüküyor. O yüzden heyecan dozu yüksek, adrenalin yüksek bir iki hafta ve seçim gecesi bizi bekliyor."

Gündem