‘Terörün finansmanı araştırması’na enflasyon ayarı

‘Terörün finansmanı araştırması’na enflasyon ayarı
Yüksek enflasyon, terörün finansmanı kapsamında araştırılacak para transferlerini de etkiledi. Para transferlerinde ‘araştırılması gereken’ miktarların alt sınırında yüzde 100’ün üzerinde artış yapıldı.

Enflasyondaki artış ve paranın alım gücündeki düşüş, ‘terörün finansmanı araştırmaları’nı da etkiledi. Araştırılması zorunlu para transferlerinin alt sınırında yüzde 100’ün üzerinde artış yapılarak, miktar 85 bin TL’den 185 bin TL’ye yükseltildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik hükümlerinde değişiklik yaptı. Yönetmelik, suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanın önlenmesi için alınması gereken tedbirleri içeriyor. Buna göre bankalar, belirli bir miktarın üzerinde yapılan para transferlerinde gönderici ve alıcının kimlik bilgilerinin yeniden doğrulamaları isteniyor.

Yönetmeliğe göre kimlik doğrulama işleminin, para transferi gerçekleşmeden önce banka tarafından yapılması gerekiyor.

85 bin TL’den 185 bin TL’ye çıktı

Yönetmelikte, “yeniden kimlik doğrulama” işlemenin şimdiye kadar 85 bin TL ve üstü transferlerde uygulanması hüküm altına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yapılan değişiklikle “yeniden kimlik doğrulama”yı gerektiren transfer miktarının alt sınırı 85 bin TL’den 185 bin TL’ye yükseltildi. Bankalar bunun altındaki miktarlarda da şüpheli gördükleri bir işlem tespit ederlerle kimlik doğrulama yoluna gidebiliyor. 185 bin TL’lik alt sınır, herhangi bir şüphe uyandırmasa da doğrulama yapılmasını gerektirecek transfer miktarları için geçerli olacak.

Yönetmelik değişikliğiyle aynı şekilde “birbiriyle bağlantılı birden fazla işlem” yapılması halinde de kimlik doğrulama alt sınırı 7 bin 500 TL’den 15 bin TL’ye yükseltildi. (Kısa Dalga)

Gündem