TESK Başkanı: Stok yapanların elinde kalmasını sağlayacak tedbirler alınmalı
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Rusya- Ukrayna savaşının Türkiye'de gıda krizine yol açacağı yolundaki endişelerin yersiz olduğunu belirtti. Palandöken, "Vatandaşın alım gücünde zaten sıkıntı var. Spekülatif haberlerle vatandaşın tedirgin edilmemesi için tedbirler alıyoruz. Stok yapanların elinde kalmasını sağlayacak tedbirler alınmalı. Perakende Yasası bir an önce çıkarılmalı ve piyasalara güven verilmeli” dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açılamada, alım gücü düşen vatandaşın panikleyerek ihtiyacından fazla ürün almasının arz-talep dengesini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Devletin lokomotif nitelikteki bazı kalemlerde destek olması gerektiğini de kaydeden Palandöken piyasayı rahatlatacak nitelikteki önerilerini içeren bir açıklama yaptı. Palandöken şunları söyledi:
“PANİK YAPMAYA GEREK YOK: Ülkemizde gıda konusunda panik yapmaya gerek yok. Stokçuluğa hele hele hiç gerek yok. Stok yapanların elinde kalmasını sağlayacak tedbirler alınmalı. Liberal ekonomilerde serbest piyasa koşullarında az talep dengesi çok önemlidir. İlgili bakanlıklar vatandaşların paniklemesini engelleyecek şekilde konuya açıklık getirmeli.
PERAKENDE YASASI ÇIKMALI: Birkaç gündür kuşku nedeniyle sınırsız şekilde yapılan alışveriş piyasalara güven vermek suretiyle geçebilecek noktada. Perakende Yasası bir an evvel çıkarılmalı, piyasalara güven verilmeli. Piyasalardaki arz talep dengesi tekelci bir zihniyete terk edilmemeli. Vatandaşın alım gücünde zaten sıkıntı var ve dolayısıyla da 'yarın bugün bu piyasada bu ürünleri bulamayız' diye alışveriş yapıyor. Bu da fiyatları veya stokçuluğu arttırmak suretiyle haksız rekabete neden oluyor. Dolayısıyla ülkemizde bu tür spekülatif haberlerle vatandaşın tedirgin edilmemeli.
DEVLETİN LOKOMOTİF KALEMLERDE DESTEK OLMASI LAZIM: TESK olarak tedbirler almaya da devam ediyoruz. Konfederasyonumuza bağlı 13 mesleki federasyon ve 82 birliğimizle birlikte fiyat artışlarına mâni olmasıyla ilgili bir çalışma başlattık. Hazırladığımız genelgeyi odalara gönderdik. Devletin de lokomotif kalemlerde destek olması lazım. İğneden ipliğe zam gelmesini temin eden başta akaryakıt, elektrik ve doğal gaz gibi ürünlerin belirli sürede sübvanse edilmeli.” (ANKA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.