Teyit.org, İmamoğlu’nun Melis Çatak’a hediye ettiği iddia edilen vapurun izini sürdü

Teyit.org, İmamoğlu’nun Melis Çatak’a hediye ettiği iddia edilen vapurun izini sürdü
Teyit.org, söz konusu vapurun İBB Şehit Hatları Filosunda yer almadığını belirtti.

Teyit.org, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Şehir Hatları filosundan bir vapuru iş insanı Melis Çatak’ın şahsi kullanımı için hediye ettiği iddialarını araştırdı. Teyit.org, izini sürdüğü vapurun İBB’ye ait olmadığını tespit etti. Teyit.org, Melis Çatak’ın “Ekrem İmamoğlu’nun müstakbel gelini” olduğu iddiaları için ise kişilerin özel hayatını ilgilendirdiği için Teyit'in inceleme alanına girmediğini belirtti.

Sosyal medyanın gündeminde olan iddiaya göre, iş insanı Melis Çatak’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları filosunda bulunan bir vapuru ofis olarak kullandığı ileri sürülmüştü. Bazı haber sitelerinde de Çatak’ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun müstakbel gelini olduğu, vapuru Çatak’a hediye ettiği iddia edildi.

Çatak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İmamoğlu ailesiyle resmi ya da gayriresmi hiçbir ilgisi olmadığını belirtmişti.

Teyit.org da öne sürülen ilişkinin, kişilerin özel hayatını ilgilendirdiği için Teyit'in yayın ilkeleri gereği inceleme alanına girmediğini, vapurun işletme ve kiralanma hakları üzerinden ortaya atılan iddiaları araştırdığını belirtti.

İBB, Anadolu Feneri Vapuru’nu 2010’da Rize Belediyesi’ne hibe etmiş

Teyit.org’un araştırmasında şu sonuçlara ulaşıldı:

“Bahsi geçen vapura, Melis Çatak’ın kurucularından olduğu Nebula isimli şirketin Instagram hesabında rastlıyoruz. Paylaşılan gönderilerde, Mart ayında vapurda yapılan hazırlıklar görülüyor. Vapurda düzenlenen etkinliklere ilişkin fotoğraflar da mevcut.

Sosyal medyada bazı kullanıcılar, bahsi geçen vapurun adının Anadolu Feneri olduğunu belirtmiş. Bunun üzerinde Anadolu Feneri ile ilgili internette arama yapıldığında, 2010’dan beri vapurun İBB Şehir Hatları filosuyla bir ilişkisi olmadığı ortaya çıkıyor.

Rize’den yerel bir haber sitesi Pazar 53, 7 Kasım 2010’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından Rize Belediyesi’ne hibe edilen vapuru Rizelilerin kullandığını aktarmış. Haberde, hibe edilen Anadolu Feneri isimli vapurun adının değiştirilerek Dursun Kaptan yapıldığı da dikkat çekiyor.

Vapurun hibe edildiği 2010 yılında ise İBB Başkanı Kadir Topbaş idi. Yani vapurun İBB'den çıkması Ekrem İmamoğlu’ndan öncesine dayanıyor.

2017’de Rize Belediyesi’nin Dursun Kaptan adlı vapuru maliyetlerin yükseldiği gerekçesiyle sattığı basına yansımış.

TURYAP Anadolu Feneri Vapurunu 2021’den beri kiralıyor

9 Ağustos 2021’de Emlak Haber Ajansı isimli sayfanın haberinde, TURYAP Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Azmi Sarıbay’ın Anadolu Feneri vapurunu satın alıp restore ettirdiği ve çeşitli organizasyonlar için kiralanmaya başlandığı ifade ediliyor.

Benzer şekilde TURYAP'ın 2021’de YouTube hesabından paylaştığı videoda, Anadolu Feneri’nin boğazın serin sularına yeniden kavuştuğu söyleniyor ve düğün, nişan, toplantı gibi tüm etkinlikler için kullanılabileceği ifade ediliyor. Bu durumda vapurun şahsi ya da ticari maksatla kiralanması uzun yıllardır devam eden bir uygulama.

Ayrıca Şehir Hatları’nın internet sitesinde de TURYAP’a ait Anadolu Feneri’nin 2020’de Haliç Tersanesi’ne getirilip bakımının yapıldığı yazıyor. Dönemin Tersane Müdürü Sinan Erdinç, “Son bir yılda tersanemize gelen gemilerin bazıları geçmiş yıllarda burada üretilmişti. Lapseki, Tuzla, Anadolu Feneri bunlardan bazıları. Dolasıyla burada yapılan gemiler bakım için yuvalarına döndüler” demiş.

Güncel olarak Anadolu Feneri’nin internet sitesinde ise vapurun yakında müze olarak kullanılacağı belirtiliyor.

Anadolu Feneri’ne Google Haritalardan ulaşmak mümkün. En son Mayıs 2023’te Kuruçeşme Limanı'nda çekilmiş bir fotoğrafa ulaşabiliyoruz. Vapur, fotoğrafta boş gözüküyor fakat bu fotoğraftan kullanım amacına ilişkin yorumda bulunmak mümkün değil.

Teyit, daha fazla bilgi almak için Anadolu Feneri’ne ulaştı fakat yetkililer konu hakkında açıklama yapmayacaklarını söyledi. Anadolu Feneri’nin internet sitesinde yer alan telefon ise TURYAP’a ait.

Kısacası açık kaynaklar üzerinden elde edilen bulgulara bakıldığında, Anadolu Feneri Vapuru’nun 2010’dan beri İBB Şehir Hatları ile bir ilgisi olmadığı ve 2021’den beri birçok etkinlik ve organizasyon için kiralandığı görülüyor. Dolayısıyla, herkesin kiralayabildiği bir vapurdan söz ediyoruz.

Şehir Hatları filosunda Anadolu Feneri Vapuru yok

Şehir Hatlarının internet sitesinde İBB’nin güncel filosuna ulaşmak mümkün. İBB Şehir Hatlarının 29 gemilik güncel filosunda Anadolu Feneri ya da bir dönem değişen adıyla Dursun Kaptan diye bir vapur bulunmuyor.

Wayback Machine üzerinden yapılan incelemede, sayfanın arşivlendiği en eski tarih Şubat 2020’den beri Anadolu Feneri’nin Şehir Hatları filosunda yer almadığı görülüyor.

Tartışmalar sonrası açıklama yapan Şehir Hatları, söz konusu olan Anadolu Feneri Gemisi’nin daha önce Şehir Hatları filosunda bulunduğunu, 26 Ağustos 2010 tarihinde Rize Belediye Başkanlığı tarafından satın alındığını ve isminin “Dursun Kaptan” olarak değiştirildiğini belirtti. 2017’de TURYAP emlak firması tarafından satın alınan ve ismi yeniden Anadolu Feneri olarak değiştirilen geminin çeşitli organizasyonlar için kullanıldığı bilgisine de açıklamada yer verilmiş.

Benzer bir açıklamayı İBB CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı da yaptı. Bu açıklamadan sonra iddiayı yaygınlaştıran Murat Türkyılmaz, Kösedağı’nın bu beyanını gerçek olarak kabul ettiklerini açıkladı ve tekzip geçti.

Anadolu Feneri, İBB Şehir Hatları filosunda değil. Fakat Şehir Hatları filosundaki bazı vapurlar kiralanabiliyor. Kurumların ürün ve hizmet tanıtımları ve seminerler gibi etkinlikleri için Şehir Hatları A.Ş. bünyesinde bulunan vapur, iskele ve Haliç Tersanesi’ndeki özel alanlara yönelik kiralama hizmeti veriliyor. İstanbul Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından işletilen vapur ve iskele alanlarında film, reklam ve klip çekimi yapmak da mümkün.” (Kısa Dalga)

Gündem