Teyit raporuna göre 'yanlış bilgi yaymada hüner sahibi' 5 yayın organı: Akit yine lider

Teyit raporuna göre 'yanlış bilgi yaymada hüner sahibi' 5 yayın organı: Akit yine lider
teyit.org’un haber siteleri ile ilgili araştırmasına göre Yeni Akit yanlış haber verme konusunda birinci sırada yer alırken, onu sırasıyla Sabah, Sözcü, Haberler ve Cumhuriyet takip etti. Yanlış bilginin ortaya çıkarılmasına rağmen düzeltilmemesi konusunda ise Sabah birinci.

Teyit.org kurucusu Mehmet Atakan Foça'nın derlediği araştırmada, İstanbul'da yaşanan patlamanın ardından bazı web sitelerinde paylaşılan haberlerin bilgi kirliliğine neden olduğu belirtildi.

Araştırmada 1 Ekim 2016-13 Ekim 2022 arasında yayımlanan analizler kapsamında, yanlış bilgi içeren 2 bin 610 haber sitesi linki tespit edildi.

saa.jpg

Araştırmaya göre ilk beşte yer alan haber siteleri şöyle:

1) Yeni Akit: 117 yanlış haberden 28’ini düzeltti veya kaldırdı.

2) Sabah: 73 yanlış haberden 15’ini düzeltti veya kaldırdı.

3) Sözcü: 71 yanlış haberden 20’sini düzeltti veya kaldırdı.

4) Haberler.com: 65 yanlış haberden 44’ünü düzeltti veya kaldırdı.

5) Cumhuriyet: 63 yanlış haberden 27’sini düzeltti veya kaldırdı.

Düzeltme konusunda en kötüsü Sabah

Foça, şunları yazdı:

"Teyit için sahte haberi kimin yayınladığından ziyade, kimin hatasını düzeltip, bunu duyurmaya istekli olduğunu bilmek daha önemli. Söz konusu hatayı kabul etmek olduğunda, bu beşli arasında yayınladığı sahte haberlerin yüzde 68’ini düzelten haberler.com’un en iyi performansı, sadece yüzde 21’ini düzelten Sabah’ın ise en kötü performansı gösterdiğini söyleyebiliriz.

Ayrıca en çok sahte haber yayınlayan beş kurumdan ikisinin açıkça iktidar kanadını, diğer ikisinin muhalif kanadı destekleyen, birininse görece daha ortada bir yayın politikası tutturduğunu ifade etmek, yanlış bilginin medyadaki siyasi kamplaşmaya nasıl dağıldığını göstermek açısından da önemli.

Yayınladığı sahte haberleri düzeltmede, onları yayınlamak kadar aceleci olmayan sadece bu beşli değil. Haber sitelerinde yayınlanan, tespit ettiğimiz 2 bin 610 sahte haber linkinin yüzde 68’i hala yayında. Yani gündemi takip ettiğimiz kurumsal haber mecralarında yer alan dezenformasyonun çok büyük bir kısmı, gerçekler kanıtlarla ortaya konmasına rağmen hayatta kalmaya, internette dolaşmaya devam ediyor."

Gündem