Tezcan Karakuş Candan: ABD, Ankara Büyükelçiliği'nin tarihi binasını satışa çıkardı, satmayın, koruyun, kültür yerleşkesi yapın

Tezcan Karakuş Candan:  ABD, Ankara Büyükelçiliği'nin tarihi binasını satışa çıkardı, satmayın, koruyun, kültür yerleşkesi yapın
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ABD’nin eski büyükelçilik binasının satışa çıkarılmasına ilişkin, “Biz bu kentsel mekânda hafıza noktasına sahip çıkarız. Satmayın koruyun, kültür yerleşkesi yapın” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 29 Ağustos 2022 tarihinden itibaren hizmetlerini Çukurambar’daki yeni binasında vermeye başlayan ABD Ankara Büyükelçiliği’nin eski binasının satışıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Ankara'nın kentsel hafızasında önemli yeri var

Karakuş Candan satışına tepki gösterdi. Karakuş Candan, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yıl Atatürk Orman Çiftliği arazisinde hukuksuz olarak inşa edilen yeni yapılan binasına taşınan ABD, Ankara Büyükelçiliği'nin tarihi binasını satışa çıkardı.

Bu binanın yapımına 1948’de yılında başlanmış ve 1957 yılında tamamlanmıştır. Bu yapı, başkentin planlamasında elçilikler bölgesinde yer alan bir yapıdır. Ankara planlamasının kentsel hafızasında önemli yer tutmaktadır.

Ankara’nın tarihinden vazgeçeceğimizi sanmasınlar

Birileri kendi tarihinden vazgeçiyor olabilir. Ama bizlerin de Ankara’nın tarihinden vazgeçeceğimizi sanmasınlar. ABD Büyükelçiliği artık orada olmayacaksa bile bu binanın satışı doğru değil. Elçilik artık orada olmayacaksa o bölgenin korunması gerekiyor.

“Satmayın koruyun, kültür yerleşkesi yapın”

Neden bu bina halkın ziyaretine açılan bir bellek noktası, bir hafıza mekânı olmasın? Neden Türk Amerikan Derneği’nin ve kültürünün yerleşkesi olmasın? Plan ve işlev değişikliğiyle kolektif belleği yok etmek istiyor olabilirler, ancak bizlerin de başkentin kimliğinden, tarihinden vazgeçeceğini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. ABD bir vagonda başlayan ve 66 yaşında olan elçilik binasına sahip çıkmıyorsa, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki yapılarına ilişkin dava haklarımız saklı kalmak kaydıyla, biz bu kentsel mekânda hafıza noktasına sahip çıkarız. Satmayın koruyun, kültür yerleşkesi yapın.” (ANKA)

Gündem