TGS'nin Hürriyet'teki yetki davasında istinaftan bakanlığa ret

TGS'nin Hürriyet'teki yetki davasında istinaftan bakanlığa ret
İstinaf mahkemesi, Hürriyet gazetesinde Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) yetkili sendika olduğuna dair karara itiraz eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı haksız buldu.

Hürriyet gazetesinin çalışanları, 2019'da TGS’nin işyerinde çoğunluğa ulaşmasını sağlamış, bunun üzerine sendika Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na 'yetki' için başvurmuştu.

TGS, başvuru üzerine 45 çalışanın 'geriye dönük' işten çıkarıldığını ve 'geriye dönük hayali işe alımlar' yapıldığını belirtmiş, bakanlığın da 'yeterli çoğunluğun sağlanamadığı' gerekçesiyle yetki vermediğini aktarmıştı.

Aralık 2022'deki mahkeme kararıyla TGS'nin Hürriyet'te toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğa ulaştığı tescillenmişti.

Yetki belgesi vermemesi nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na İstanbul 24. İş Mahkemesi’nde açılan davada TGS haklı bulunmuş, bakanlık kararı istinafa götürmüştü.

İstinaftan ret

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilk derece mahkemenin kararına yaptığı itiraz esastan reddedildi.

İstinaf mahkemesinin verdiği gerekçeli kararda şöyle denildi: “İlk derece mahkemesi kararı usul ve yasaya ve dosya içeriğine uygundur, aksine itirazların hiçbirisi yerinde görülmemiştir. Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, İlk Derece Mahkemesinin objektif, mantıksal ve hayatın olağan akışına uygun, dosyadaki verilerle çelişmeyen tespitlerine ve uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile İlk Derece Mahkemesi kararında yazılı gerekçelere göre davalı bakanlık vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermek gerekmiştir.”

'Yetki belgemizi verin'

TGS, kararı şu açıklamayla yorumladı: Yani söylediğimiz gibi; Türkiye Gazeteciler Sendikası Hürriyet gazetesinde örgütlenmiş ancak yetkisi işverenin hukuka aykırı işlemleri sonucu Bakanlık tarafından verilmemiştir. Yetkimizin, işverenin hukuka aykırı işlemleri nedeniyle gasp edilmesine izin vermeyeceğiz.

Şimdi Bakanlığa bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Yapmanız gereken ilk derece mahkemenin ve istinafın kararlarına saygı duymaktır. Yaklaşık dört yıl önce gasp edilen yetki belgemizi bir an önce Sendikamıza gönderin ve toplu iş sözleşmesi sürecinin önünü açın. Hürriyet gazetesi çalışanlarını düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına mahkûm etmeyin. Ekonomik ve sosyal haklarını iyileştirmek için sendika çatısı altında mücadele etmek anayasal bir haktır, çiğnemeyin.

Haklılığımızı ikinci defa tescil eden bu kararın medya sektöründe orman kanunlarına son verme mücadelemizde bir dönüm noktası olmasını diliyoruz. Gazeteciler Sendika’yla güçlü!" (Kısa Dalga)

Gündem