The Guardian'dan Peker yorumu: "Peker'in zamanlaması anketlerde düşüş yaşayan Erdoğan için yıkıcı"

The Guardian'dan Peker yorumu: "Peker'in zamanlaması anketlerde düşüş yaşayan Erdoğan için yıkıcı"
İngiliz gazetesi The Guardian suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarını sayfalarına taşıdı. Gazete Peker için "“Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dokunmasa da yakın çevresinin alaşağı edilmesinin nihai hedefi olduğunu açıkça ortaya koydu” dedi.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddiaları New York Times, Le Monde ve Washington Post’un ardından The Guardian’da da yer aldı.

Gazete Peker'in iddialarına ilişkin "Çete lideri Peker’in, önde gelen hükümet figürlerine yönelik cinayet, tecavüz, yolsuzluk ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi bir dizi iddiayı dile getirdiği YouTube videoları, Türkiye’yi kendinden geçirdi” yorumunu yaptı. 

Baş döndürücü iddialar on yıllara dayanıyor ve doğrulanmadılar” denilen haberde, “Peker'in kendisini bir itirafçı olarak resmettiği bir saat süren monologlarının zamanlaması, Türkiye’nin ekonomik sefaleti ve salgının ele alınmasına yönelik eleştiriler nedeniyle zaten anketlerde düşüş yaşayan Erdoğan için yıkıcı” denildi. 

"NİHAİ HEDEF ERDOĞAN'IN YAKIN ÇEVRESİ"

Haberde Peker’in,”‘Tayyip Abi’ dediği Erdoğan'a dokunmasa da yakın çevresinin alaşağı edilmesinin nihai hedefi olduğunu açıkça ortaya koyduğuna" vurgu yapıldı. The Guardian'da yer alan haberde, "Videoların kalan bölümlerinde, sınırdan Suriye'ye silah götürülmesi ve birkaç yıl önce IŞİD'den petrol alan isimlerle ilgili söylentilere değinilmesi bekleniyor" ifadelerine yer verildi. 

Gazete, Peker’in 12 tane yayınlayacağını söylediği videoların yedisinin, Türkiye'deki ana akım medyaya yansımasının zaman aldığının da altını çizildi. Buna rağmen, çeşitli çevrimiçi platformlarda videolar 30 milyondan fazla görüntülendiğine dikkat çekildi.

"PEKER SİYASET MAFYA İLİŞKİLERİNİN ZİRVESİ 90'LARDA ÜNLENDİ"

Analizde, "49 yaşındaki Peker, istihbarat kurumlarının siyasi suikastlar gerçekleştirmek için gangsterlerle işbirliği yaptığının ortaya çıktığı, siyaset ve mafya ilişkilerinin zirvesi sayılan 1990'larda ünlendi. Birkaç kez hapis cezasına çarptırıldı. 2014'te serbest bırakıldığında Peker, AKP çevrelerinde kendini beğendirmiş gibi görünüyordu, ancak İçişleri Bakanlığı’nın ağlarıyla ilgili yeni bir soruşturma başlatmasının ardından ülkeden kaçtı" denildi. 

“Bir otel odasında bir masada, boynunda altın madalyon ve önünde özenle düzenlenmiş kitap ve notlarla oturan Peker’in seçilmiş yetkililer adına işlenen suçların dramatik anlatımlarını ortaya” koyduğu belirtilen haberde, “Hukuki terminoloji kullanıyor ve iddialar mahkemede dava açılması için dikkatli bir şekilde tasarlamış görünüyor” ifadeleri kullanıldı. 

Analizde “Gangster yavaş yavaş organize suç ağları ve üst düzey yetkililer arasındaki kapsamlı işbirliğinin bir resmini çiziyor. Peker’in şu ana kadarki ana hedefi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu...” denildi. 

MHP BAĞLANTILARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Mafya liderin iddialarının böylesine bir etki yaratmasının sebebini ise Guardian şu şekilde açıkladı:

"Ancak Peker'in iddiaları, tam da Türklerin, düzen ile organize suç arasındaki ilişkinin devam etmekle kalmayıp arttığına dair kuşkuları güçlendirdiği bir süreçte geldiği için böylesi bir etki yarattı. Türkiye’nin siyasi ittifakları 2016 darbe girişiminin ardından değişime uğradı: Erdoğan’ın koalisyon içinde olduğu aşırı sağcı Milliyetçi Hareket partisi (MHP), suçlularla iyi belgelenmiş bağlantılara sahip."

Gündem