TİHV geçen haftanın insan hakları raporunu yayınladı

TİHV geçen haftanın insan hakları raporunu yayınladı
Türkiye İnsan Hakları Vakfı, geçen haftanın günlük insan hakları gündemini derledi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 25 – 31 Ekim 2022 günlük insan hakları raporunu yayınladı.

TİHV'in raporunda öne çıkanlar şöyle:

" -27 ekim 2022 Türk Tabipler Birliği Başkanı ve TİHV Yönetim Kurulu üyesi Şebnem Korur Fincancı tutuklandı.

-28 Ekim 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, Trabzon Beşikdüzü T Tipi Cezaevi’nde 3 kişinin tutulduğu bir koğuşa 834 TL elektrik faturası kesildiği öğrenildi.

-Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirlerine yönelik Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında 25 Ekim 2022 ve takip eden tarihlerde gözaltına alınan 11 gazeteciden 9’u 29 Ekim 2022 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. 1 gazeteci (Mehmet Günhan) ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Zemo Ağgöz, 26 Ekim 2022 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından ev hapsi tedbiri ile serbest bırakılmıştı.

-Tutuklanan gazetecilerin isimleri: Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Berivan Altan, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli, Emrullah Acar ile Jinnews muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer.

-30 Ekim 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirlerine yönelik Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında 29 Ekim 2022 tarihinde tutuklanan 4 gazetecinin (Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Selman Güzelyüz ve Hakan Yalçın) götürüldükleri Ankara Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tek kişilik odalara konulduğu öğrenildi.

-31 Ekim 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan mahpusların kültürel, sosyal ve sportif haklarının engellendiği, koğuş aramaları sırasında infaz koruma memurlarının mahpusları “daha bunlar iyi günleriniz” diyerek tehdit ettiği, cezaevi kantininde satılan ürünlerin fiyatlarının yüksek olduğu, kantinden alınan kimi ürünlere koğuş aramaları sırasında infaz koruma memurları tarafından ek konulduğu, mahpusların yanlarında bulundurabileceği kitap sayısının sınırlandırıldığı öğrenildi. Ayrıca söz konusu haberlerde, mahpusların maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı protestoları gerekçesiyle 136 mahpus hakkında disiplin soruşturması açıldığı belirtildi.

-31 Ekim 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, 24 Mayıs 2022 tarihinde Osmaniye kırsal alanında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 2 militanın öldüğü öğrenildi.

-"Tutulduğu Karabük T Tipi Cezaevi’nden 2 Eylül 2022 tarihinde cezası 6 ay ertelenerek tahliye edilen kanser hastası mahpus Ehettin Kaynar’ın (73) 31 Ekim 2022 tarihinde tedavi gördüğü Iğdır Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdiği öğrenildi.

-Hakkari Valiliği 31 Ekim 2022 tarihinde yaptığı açıklamayla il genelinde miting, açık hava toplantıları, gösteri yürüyüşleri, oturma eylemi, protesto eylemi, insan zinciri oluşturarak yapılabilecek protesto, yürüyüş ve toplanmalar, halk kürsüleri şeklinde toplantı, halk toplantıları, ses-yayın araçları ile yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, açlık grevi, çadır kurma, basın açıklamaları, her türlü stant açma, imza toplama, imza kampanyası, dilek feneri, balon uçurtmak, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere anma töreni, konser, şenlik, tiyatro, sinevizyon ve benzeri faaliyetler, meşale yakma, el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş, poster asma ve benzeri eylem ve etkinliklerin 31 Ekim 2022 itibarıyla 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Bu kararla birlikte Hakkari’de 4 Ocak 2022 tarihinden bu yana kesintisiz uygulanan eylem ve etkinlik yasağı böylece 315 güne ulaşmış oldu."

Gündem