TİP ayrı liste kararını savundu: 'Keşke daha fazla yerde seçimlere girseydik'

TİP ayrı liste kararını savundu: 'Keşke daha fazla yerde seçimlere girseydik'
İP Genel Başkanı Yardımcısı Doğan Ergün, seçim sonuçlarını parti özelinde değerlendirdiğinde başarılı olduklarını savundu.

Emek ve Özgürlük İttifakı içinde yer alan ancak 49 ilde seçimlere kendi listesiyle katılan Türkiye İşçi Partisi (TİP), resmi olmayan sonuçlara göre seçimlerde oyların % 1,73'ünü aldı ve dört milletvekili çıkardı.

İstanbul 1. Bölge’den Sera Kadıgil, 2. Bölge’den Ahmet Şık, 3. Bölge’den Erkan Baş; Hatay’dan ise Gezi Davası sanığı olarak cezaevinde bulunan Can Atalay milletvekili seçildi.

İstanbul 1. Bölge ikinci sıra adayı Anıl Denizci, Hatay ikinci sırada adayı Aylin Açıkgöz, Antalya adayı Yunus Başaran ise az sayıda oy farklarıyla seçilemedi.

TİP'in kamuoyundaki görünür milletvekili adayları arasında yer alan oyuncu Mehmet Aslantuğ, gazeteci İrfan Değirmenci ve vergi uzmanı Ozan Bingöl de milletvekili olamadı.

TİP'in, ana gövdesini Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı içinde yer almasına karşın 49 ilde seçimlere kendi listeleriyle girme kararı, ittifak içinde tartışma yaratmıştı. Seçim sonuçlarının ardından da sosyal medyada TİP’in bu stratejisiyle ilgili tartışmalar yeniden yoğunlaştı.

Peki TİP, seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyor?


BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici'ye konuşan TİP Genel Başkanı Yardımcısı Doğan Ergün, seçim sonuçlarını parti özelinde değerlendirdiğinde başarılı olduklarını savundu:

“Herhangi bir yerde Türkiye İşçi Partisi seçime katıldı diye muhalefet cephesinden herhangi bir vekil kaybı kesinlikle olmamıştır. Türkiye İşçi Partisi bu seçime herhangi bir partinin kendi listelerinde girseydi; bu heyecan, bu umut, bu 1 milyona yakın destek zaten açığa çıkmazdı.

Siyaset böyle bir şey değildir. Yani Türkiye İşçi Partisi'nin bugün aldığı oyu herhangi bir seçim bölgesinde bir partiye organik olarak ekleyemezsiniz. Öyle bir matematik de öyle bir siyaset de öyle bir sosyoloji de olmaz.

Biz, Ankara 1. Bölge'de, İzmir 1. Bölge'de kaybettirme ihtimali olduğunu ya da yeni bir vekil çıkartmayı engelleme ihtimalini gördük ve çekildik. Manisa'da, Aydın'da, Bursa 2. Bölge’de, Gaziantep'te, Kocaeli’de çekildik. Ama buralarda, Kocaeli hariç, TİP'in çekilmesinin hiçbir fayda getirmediği görülmüştür.

Üç seçim bölgesinde; İstanbul 1. Bölge, İzmir 2. Bölge ve Antalya'da çok ufacık farklarla, şu anda AKP ve MHP, bu manipülasyon nedeniyle vekil kazanmış görünüyor. Şimdi burada sormamız gerekiyor. Kim kaybettirmiş? TİP'in orada vekil çıkarmaya çok çok yakın olduğunu biz görüyorduk ama bu manipülasyon, TİP'e, bir sosyalist partiye, bir emekçiye vekil kaybettirdi. Ama AKP ve MHP tarafına kazandırdı. Şimdi kesinlikle birilerinin bunun hesabını vermesi gerekiyor.

Bu tabloya baktığımızda Türkiye İşçi Partisi'nin seçimlere ayrı olarak girmesinin muhalefet cephesine daha fazla insan getirdiğini net bir şekilde görüyoruz. Hatta keşke daha fazla yerde de Türkiye İşçi Partisi girseydi de oralarda da AKP, MHP tarafından vekil kazanma imkânımız olsaydı. Keşke bunu yapabilseymişiz diye düşünüyoruz.” (Kısa Dalga)

Söyleşinin tamamı

Gündem