TİP Çankaya adayı İrfan Değirmenci, Bitki Temelli Antlaşma'yı imzaladı

TİP Çankaya adayı İrfan Değirmenci, Bitki Temelli Antlaşma'yı imzaladı
Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Çankaya Belediye Başkan adayı İrfan Değirmenci, daha önce Didim Belediyesi'nin de imzaladığı Bitki Temelli Antlaşma'yı imzaladı.

Animal Save Türkiye grubu, TİP Ankara adayı Değirmenci ile görüştü. T24'te yer alan habere göre Bitki Temelli Antlaşma'yı imzalayan Değirmenci, belediye başkanı olduğu takdirde Ankara’da büyük bir vegan festival düzenlemeyi istediklerini belirtti. Çankaya Belediyesi'nin işlettiği büfelerde vegan seçeneklerin artırılması hatta vegan bir büfenin işletilmesi konusuna da sıcak baktığını belirten Değirmenci, belediyenin düzenlediği kültürel etkinliklerde halkın veganlık hakkında bilgilendirilmesine yönelik organizasyonlara yer vermeyi planladıklarını belirtti.

"Havai fişeklerin kullanımına son vereceğim"

Belediye başkanı seçilir seçilmez ilk hayata geçireceği uygulamalardan birinin havai fişeklerin kullanımını sona erdirmek olduğunu söyleyen Değirmenci, kendi yaşamında da değişime adım atmak niyetinde olduğunu aktardı.

Bitki Temelli Antlaşma nedir?

Paris İklim Antlaşması’nda sunulan çözüm önerilerini hayata geçirmek için hazırlanan Plant Based Treaty (PBT), COP 26, 27 ve 28 İklim Zirveleri sırasında iklim aktivisti gruplar, bilim insanları ve karar vericilerle paylaşılan, bir kampanya. Bu kampanya Türkiye’de Animal Save Türkiye ve onun yasal uzantısı Yaşamdan Yana Derneği; yurt dışında ise Animal-Climate ve Health Save Movement’a bağlı bine yakın grup tarafından yürütülüyor.

PBT, hayvancılığın neden olduğu kritik ekosistemlerin yaygın bozulmasını durdurmayı, daha sağlıklı, sürdürülebilir, bitki temelli diyetlere geçişi teşvik etmeyi ve gezegen işlevlerine, ekosisteme ve biyoçeşitliliğe verilen zararı anlamlı biçimde tersine çevirmeyi amaçlıyor.

Kampanyanın ilkeleri şöyle sıralanıyor:

1-Vazgeçmek: Hayvancılık endüstrisi genişlemeye devam etmemeli ve hayvancılık yoluyla dünyanın daha fazla ormansızlaştırması kabul edilmemeli.
2- Yönlendirmek: Hayvancılığı terk ederek bitki temelli gıda sistemlerine geçiş teşvik edilmeli.
3- Geri kazandırmak: Önemli ekosistemleri iyileştirmeli ve Dünya yeniden ağaçlandırılmalı. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem