TİP milletvekili Can Atalay yanıtladı: Neden tahliye edilmiyor?

TİP milletvekili Can Atalay yanıtladı: Neden tahliye edilmiyor?
Mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmemesini iki ihtimale bağlayan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, “Birincisi yargıda birileri siyasal iktidarın işaretini bekliyor ve siyasal iktidar bu konuda henüz bir karar veremedi. İkincisi ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyanın bütünü ile ilgili "tebliğname" öncesinde bir işlem yapmama eğiliminde. Bu da hukuka aykırıdır kanımca, içtihat çok açık” dedi.

14 Mayıs'ta TİP listesinden Hatay Milletvekili seçilen avukat Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmiyor. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeliğine de seçilen Atalay, tahliye edilip edilmeme kararının "iktidar açısından turnusol kağıdı niteliği taşıdığını'" söyledi.

T24’den Candan Yıldız’a konuşan Atalay, milletvekili seçilmesine dair “14 Mayıs akşamı erken sayılabilecek bir vakitte arkadaşım Timur Soykan'ın Halk TV'de 'haberi' vermesi ile öğrendim. Ama sevinemedim. Kilit sorunu Cumhurbaşkanlığı seçimi olan bir rejimde sevinilecek bir hâl yoktu. 28 Mayıs'ta önce bir 'acaba' dedik ama sonra manzara netleşti” dedi.

Atalay, Yeşil Sol Parti ile TİP arasındaki liste tartışmasına dair soruya ise “Emek ve Özgürlük İttifakı içinde yaşanan 'liste tartışmaları'nda Hatay özel olarak ele alınmalı. Ben mahpustayken dışarıda olanlarla ilgili yorum yapmayacağım. 'Muhasebe' çıkınca gündemim olacak diye umuyorum” yanıtını verdi.

“Siyasal iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğinde”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarını değerlendiren Can Atalay, şöyle konuştu:

“Adalet Bakanı'nın açıklaması akla ziyandır. Üç ihtimal var: 1- Bakan Bey konu ile ilgili Anayasal durumu ve içtihatları bilmiyor. 2 -Biliyor ama doğruyu söylemiyor. 3- Yargıyı olmaz işleri oldurma yönlendirme çabası telaşı içinde. Bu üç ihtimal de birbirinden vahimdir. Bu tahliye siyasal iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğindedir. Bir adım daha hukuki hiçbir dayanağı olmayan Gezi davasında insanlara zulmedilmeye de artık son verilmelidir.”

Atalay, “TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un nasıl bir sınavı olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Numan Bey'in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçildiği seçimde ben de adaydım. Sonuçta -beklendiği üzere- Numan Bey seçildi. Numan Bey görevinin sorumluluğu ile davranacak mı davranmayacak mı? 'Kilit altında' bir milletvekili olan bir meclis nasıl 'milli irade'den söz eder? Milli irade bölünebilir mi? Ne demokrasi ne de milli irade bölünebilir.”

“İki ihtimal var”

Can Atalay, “Tahliye edilmemenizi neye bağlıyorsunuz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“İki ihtimal var. Birincisi yargıda birileri siyasal iktidarın işaretini bekliyor ve siyasal iktidar bu konuda henüz bir karar veremedi. İkincisi ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyanın bütünü ile ilgili "tebliğname" öncesinde bir işlem yapmama eğiliminde. Bu da hukuka aykırıdır kanımca, içtihat çok açık. Üstelik Hatay'da yapılacak çok iş var ve iradesinin yok sayılarak "beklemeye alınması" dayanaksızdır. Ötesi Gezi davasını doğrudan ilgilendiren önceki Yargıtay kararı (Çarşı davası ile ilgili) ve Gezi davası ile ilgili istinafın önceki bozma kararında belirtilen "usuli nedenlerle" dahi dosyanın hiç gecikmeden bozulması zorunlu. Dosyada hiçbir sanıkla ilgili "cebir ve şiddet" iddiası daha olmayışını, delilsizliği, daha önce verilen beraat kararlarını muhalefet şerhini, AİHM kararı gibi çok sayıda "esastan bozma" nedenini bir an için unutarak bu "usuli bozma" nedenlerine işaret ediyorum.” (Kısa Dalga)

Gündem