TİP'in '20 milletvekili' yalanlamasına BirGün'den yanıt: Haber iki partiden isimlerle görüşülerek hazırlandı

TİP'in '20 milletvekili' yalanlamasına BirGün'den yanıt: Haber iki partiden isimlerle görüşülerek hazırlandı
Emek ve Özgürlük İttifakı'nda TİP yöneticilerinin 20 vekil istediğine dair kulis haberin TİP tarafından yalanlanmasının ardından haberi yapan BirGün'den karşı bir açıklama geldi. Açıklamada ''Haber iki partiden isimlerle görüşülerek hazırlandı" denildi. TİP'li Ahmet Şık ise habere 'Yalan haber yapmak suçtur' sözleriyle tepki gösterdi.

BirGün gazetesinde bugün yer alan Emek ve Özgürlük İttifakı'nda TİP yöneticilerinin, TBMM’de grup kurmaya yetecek sayı olan 20 milletvekilinin seçilmesi için garanti yerler aday göstermek istediğine dair haber, TİP tarafından yalanlandı ve "TİP'in, 3 yıldır kendi adı ve adaylarıyla seçime girme planını kamuoyu önünde defalarca dile getirdiği" belirtilerek "2023 yılında yapılacak milletvekili seçimlerinde TİP’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kaç milletvekili ile temsil edileceği sadece ve sadece yurttaşların takdirindedir" denildi.

Kadıgil: Bize de sorulsaydı

TİP milletvekili Serra Kadıgil ise sosyal medya hesabından haberi yalanlayan bir açıklama yaptı.

Kadıgil, yaptığı açıklamada "Haberdeki TİP 20 vekil istedi ibaresi tümüyle gerçekdışı. Böyle “kulis”lerde bize de görüş sorulursa kamuyu doğru bilgilendirmiş oluruz. TİP'in planı 3 yıldır net. Kendi adı ve adaylarıyla seçime girmek. Bu sürecin sonunda kaç vekil çıkartacağımızın takdiri de sadece yurttaştadır" ifadelerine yer vermişti.

BirGün'den yanıt: "Kullanılan dili sorunlu"

TİP'ten gelen yalanlama açıklamalarının ardından BirGün gazetesi de açıklamalarda bulundu.

Birgün'ün açıklamasında 'Her iki partiden isimlerle görüşüldü' ifadelerine yer verdi.

"Zorunlu açıklama: TİP’in gazetemize yönelik tekzibi hakkında" başlığıyla yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Türkiye, tarihinin en önemli seçimlerinden birine giderken başta ittifaklar arası ilişkiler olmak üzere her türlü siyasal gelişme ve bu bağlamda yapılan haberler kamuoyunun dikkatini çekiyor. Bugün gazetemizde ve internet sitemizde yayımlanan Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim tavrına ilişkin “Aday bu ay belli olacak” başlıklı haberimizdeki Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) arasında yapılan temaslara dair bölüm de benzer bir ilgi gördü; TİP, haber üzerine bir tekzip metni yayımladı.

Her şeyden önce tekzip metnindeki eleştirilerin aksine haberin oluşum sürecinde adı geçen iki partiden de isimlerle görüşüldüğünü ve benzer sorular sorulup yanıtlar alındığını kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Üstelik haber takibinin Meclis’te görev yapan bir grup gazeteciyle birlikte yapıldığını da özellikle belirtiriz.

Kuşkusuz yaptığımız haberlerimizi ve haber dilimizi, tüm okurlarımız gibi TİP’li yetkililer ve yurttaşların da eleştirmeye hakkı var; dostça eleştirileri dikkate alıyoruz. Bununla birlikte TİP Genel Merkezi tarafından yayımlanan tekzip metninde gazetemize yönelik kullanılan dili sorunlu bulduğumuzu belirtmek isteriz. Aynı şekilde bazı sosyal medya paylaşımlarında da gazetemize yönelik kullanılan üslubu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."

Ahmet Şık: Yalan haber yapmak suçtur

TİP İstanbul Milletvekili, Gazeteci Ahmet Şık ise habere tepkisini yalan haber yapmanın suç olduğunu belirterek verdi. Şık, paylaşımında "Yok eğer kaynağınız sizi manipüle ediyorsa haberin öznesine soru sormak temel gazetecilik kuralıdır" ifadelerine yer verdi. (Kısa Dalga)

Gündem