TİP'li Sera Kadıgil: Meclis, yaşlı, zengin, heteroseksüel erkekler kulübü

TİP'li Sera Kadıgil: Meclis, yaşlı, zengin, heteroseksüel erkekler kulübü
Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TBMM'nin yapısını eleştirdi. "Yaşlı, zengin ve heteroseksüel erkekler kulübü" diyen Kadıgil, "Zengin olmayan giremiyor. Kadınlara ve gençlere yaklaşımları da; “İki üç kadın arkadaş gönderin de önde dursun" ifadelerini kullandı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TBMM'yi "yaşlı, zengin ve heteroseksüel erkekler kulübü” olarak tanımladı. Kadıgil, cumhurbaşkanlığı seçimleri içinse "Biz uygun bir aday olduğu müddetçe Millet İttifakı’nın göstereceği adaya oy vereceğiz" dedi.

Gerçek Gündem'den Miray Tamer ile TİP'in hedefleri, kadınların ve gençlerin sorunları, gelecek seçimde nasıl bir yol izleyecekleri hakkında bir söyleşi gerçekleştiren Kadıgil, şu ifadeleri kullandı:

'BÖYLE BİR YER KURMUŞLAR KENDİLERİNE'

"Türkiye nüfusunun yaş ortalaması 29-30 bantlarında, Meclis’in yaş ortalaması minimum 55. Kadınlar ve gençler açısından Meclis’i yorumlamak için önce Meclis’te kadınların ve gençlerin olması gerekir ki bu yok. Meclis dediğimiz yer hep söylüyorum; yaşlı, zengin, heteroseksüel erkekler kulübü. Böyle bir yer kurmuşlar kendilerine. Zengin olmayan giremiyor. Kadınlara ve gençlere yaklaşımları da; “İki üç kadın arkadaş gönderin de önde dursun.” Gerçekten böyle bakıyorlar kadınlara. “Biraz da kadın olsun.” Gençlere hakeza öyle, “Haydi iki tane de genç olsun.” Niye? “Gençlere ayıp olmasın.” Gençleri temsil etmek diye bir dert yok, kadınları temsil etmek diye bir dert yok."

‘BİZ YAŞLI ADAMLAR KENDİ ARAMIZDA KARAR VERİYORUZ...'

Kadıgil, 'parti kadın kolları'nı da şu sözlerle eleştirdi: "Siyasete hasbelkader ya da zorlayarak giren insanları da kadınsan kadın kollarında faaliyettesin. O da nedir, ev ziyareti yapmak. Niye? Çünkü kadınlar eve kapalı, ona erkekler ulaşamıyor; kadınlar bu işe yarasın. Erkeklerin ürettiği politikayı kadına anlatacak bir araç. Gençlik kolları dediğin şey; “Biz yaşlı adamlar aramızda karar veriyoruz, bizim ürettiğimiz fikirlerin afişlerini duvarlara asın.” Asıl siyaseti üreten yerlere taşınmıyor bunlar. Bu iki artı iki eşittir dört."

'ESKİ AKP'LİLERDEN BİRİNİ ÇIKARMADIKLARI SÜRECE OYUMUZ MİLLET İTTİFAKI'NA'

Kadıgil'in, "Gelecek seçimlerde nasıl bir yol izleyeceksiniz?" sorusuna yanıtı ise şöyle oldu:

"En büyük hedefimiz, bu otoriter saray rejiminin sona erdirilmesi. Bununla ilgili Millet İttifakı’yla en küçük pazarlığımız yok. Bu konuyla ilgili şöyle şeyler oluyor; annem de ilk TİP'e geçtiğimde 'Dur kızım oyları bölme' dedi. Kimsenin tereddüt etmesine gerek yok. Biz uygun bir aday olduğu müddetçe, eski AKP’lilerden birini karşımıza ‘umut’ diye çıkarmadıkları sürece, Millet İttifakı’nın göstereceği adaya oy vereceğiz. Bu konuda da İstanbul seçimleri bir referanstır. İstanbul hortumunun AKP adına kesilmesi bizim için o kadar kıymetliydi ki, hiçbir TİP üyesi bir kere bile İmamoğlu ile görüşme yapmadan oy verdi. Yapılması gereken buydu çünkü. Cumhurbaşkanlığı seçimi için de aynı şekilde düşünüyoruz."

'EN KÜÇÜK BİR SOL DENGE KALMADI'

Kadıgil, sözlerine şöyle devam etti:

"Bununla birlikte bir pusula daha gelecek önümüze. Onu da hatırlatmak istiyoruz. Tam da bu seçimde bize soldan bir ağırlık gerekiyor. Tahterevalliyse bu, AKP en sağda duruyorsa, ülkenin tüm dengesi sağa doğru eğilmiş durumda. En soldan bir ağırlık oluşturmadığımız müddetçe cümleten CHP’si DEVA’sı tüm partiler sağa yuvarlanıp uçurumdan aşağı düşmek üzere. En küçük bir sol denge kalmadı. Egemenlik şu an kayıtsız şartsız şirketlerin. Bu egemenliği şirketlerden kurtaracak şey de soldur. Önümüzdeki seçimde kimse unutmasın önümüze iki oy pusulası gelecek. Birinde Tayyip Erdoğan’ın karşısındakine oy vereceğiz. Onun bir adım sonrası için yeni bir Meclis kurulacak. Eğer orada sol cümle kuramayacak bir pozisyonda olursa bu tüm ülkenin aleyhine. O yüzden seviyorsanız gelin konuşun bizimle."

SÖYLEŞİNİN TAMAMI

Politika