TİP'ten Limak önünde Akbelen eylemi: Bu cinayette parmağı olan herkes hesabını verecek

TİP'ten Limak önünde Akbelen eylemi: Bu cinayette parmağı olan herkes hesabını verecek
Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda kömür maden sahasını genişletmek için yapılan ağaç kesimini protesto etmek amacıyla Limak Holding'in İstanbul'daki binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, Milas'ın Muğla ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda kömür maden sahasının genişletilmesine karşı eylem düzenledi. Limak Holding ve IC Holding ortaklığındaki YK Enerji'nin bu süreçteki rolü protesto edildi. Eylemde, ülkenin doğal kaynaklarının yağmalanmasına dikkat çekildi ve maden için yapılan orman tahsislerinin iptal edilmesi gerektiği vurgulandı.

TİP Parti Meclisi ve Kent-Ekoloji Bürosu üyesi Deniz Öztürk, Akbelen direnişine destek vererek, ağaç kesiminin durdurulması çağrısında bulundu. Öztürk şunları söyledi:

Limak da İçtaş da...

"Talebimiz çok net. Akbelen ormanındaki kesim derhal dursun. Ormanları madene tahsis etmek için verilen izinler iptal edilsin ve ormanlarımız şu an itibariyle muhafaza alanları ilan edilsin. Ayrıca son olarak yiyip, sömürüp, semiren Limak da İçtaş da ormanı korumayan kamu görevlileri de ormanın kesilmesine onay veren bilirkişiler de... Bu cinayette parmağı olan herkes hesabını verecek."

Açıklamada ayrıca termik santrallere yönelik eleştiriler de yapılarak, ekolojik sınırlara gelindiği vurgulandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, şirketler ve kolluk güçlerinin sorumsuz davranışları suçlanarak, Akbelen Ormanı'ndaki kesimin durdurulması ve ormanların muhafaza alanı ilan edilmesi talep edildi.

TİP üyesi Serpil Öztürk ise, kesim alanına yaklaşımın engellenmesi ve yaşam savunucularının baskı altında tutulmasının eleştirildiği açıklamada, ormanı korumakla yükümlü kurumların suç işlediği ifade edildi. 2017'de yapılan kamulaştırma ve kömür sahası haline getirme süreçleri de kınandı.

Eylemde, Akbelen Ormanı'nın korunması ve doğal yaşamın yok edilmemesi için mücadele edileceği vurgulanarak, siyanürlü altın arama faaliyetleri ve diğer doğa katliamlarına karşı toplumsal tepkinin artması gerektiği belirtildi. Ormanın ve yaşamın korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı'na yapılan maden açık işletme izni işleminin iptal edilmesi talep edildi. (ANKA)

Gündem