TKP yöneticisi: Osmaniye'de su analizi yaptırdık, bakteri çıktı

TKP yöneticisi: Osmaniye'de su analizi yaptırdık, bakteri çıktı
Türkiye Komünist Partisi (TKP) Parti Meclisi üyesi Övünç Ballı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'deki suyu analiz ettirdikleri, suda bakteri tespit edildiğini söyledi.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde 50 bin kişi hayatını kaybetmiş, 100 binden fazla insan yaralanmıştı. Depremden sonra bölgede insanların temiz suya erişiminde sorun yaşandığı belirtilmişti.

Deprem Takip Merkezi kuran TKP, Osmaniye’de şebeke suyunun sağlıklı olup olmadığını araştırmak istedi.

Bu kapsamda Alibekirli Mahallesi, Yaveriyev Mahallesi'nde bulunan TOKİ evleri ve Esenevler İstasyon Mahallesi’nden numune alarak özel laboratuvarda analiz ettirdi.

'Gözaltı gerekçesi yapılmıştı'

TKP Parti Meclisi üyesi Övünç Ballı, Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Kahramanmaraş'tan Çevre Mühendisleri Odası’nın İstanbul şubesinin de katkısıyla numune alındığını belirtti.

Ballı sözlerini şöyle sürdürdü: "Osmaniye'de ise üç bölgeden numune almış olduk. Bunlardan bir tanesi Alibekirli Mahallesi, bir tanesi Yaveriyev Mahallesi'nde bulunan TOKİ evleri, bir diğeri de yıkımın en çok olduğu, Osmaniye'de yıkılan binaların en çok olduğu Esenevler İstasyon Mahallesi. Bu üç numune, bahsettiğim gibi akredite laboratuvarlarda kontrol edildi. Burada hem ağır metal, asbest gibi şeylere bakıldı hem de bakteri, virüs barındırıyor mu bu içme suları, onları kontrol etmiş olduk. TKP’nin Osmaniye'deki dayanışma merkezinde bir gözaltı yaşanmıştı, haberlerde geçti bütün bunlar. O sırada polisin de gerekçe olarak sunduğu bir şeydi bu. TKP üyelerine yönelik, içme suyunun, şebeke suyunun pis olduğu yönünde propaganda yapmak şeklinde bir suçlama yer almıştı.

'Bakteriye rastlandı'

Biz, o dönem bunu yapmadığımızı, çünkü elimizde belge, doküman olmadığını söylemiştik. Ama üstüne, bugün yaptığımız tahlillerde, laboratuvar tahlillerinde ortaya çıktı ki bu üç yerden aldığımız numunelerin de tamamında bakteriye rastlandı. Bu suların sadece içilmesi değil, kullanılması dahi sağlığa zararlı. Dolayısıyla Osmaniye'nin önemli bir çoğunluğu çeşme sularını, şebeke sularını içiyor. İçmeyenler, yani şişelenmiş suya ulaşabilenler ise kullanma suyu olarak tüketiyorlar. İnanılmaz sağlıksız bir durumla karşı karşıyayız.

'İçildiğini öğrendik'

Şikayet almadık açıkçası ama çok fazla kullanıldığını, içildiğini öğrendiğimizde bu suyu tahlil etme gereğini hissettik. Diğer bölgelerde de aynı şekilde. Zaten yaptığımız tahlilin sonucunda gördük ki yıkımın en çok olduğu yerde koliform bakteriye daha fazla rastlandı. Dolayısıyla bu, ihtiyaç neticesinde bu ortaya çıkmış oldu.

Depremden etkilenen insanların bir kısmı şehri terk etmiş oldu, bir kısmı binaları yıkıldığı için ya da ağır hasarlı olduğu için çadırlarda kalıyorlar. Bu insanların da tamamı şişelenmiş suya ulaşamıyor ne yazık ki. Onun dışında, zaten binasına korktukları için giremeyen insanlar mevcut, bu insanların da önemli bir kısmı şişelenmiş suya ulaşamadığı için şebeke suyunu kullanmak zorundalar. Bundan dolayı sağlıksız bir durum ortaya çıkmış oldu." (ANKA)

Gündem