TKP'den seçim sonuçları değerlendirmesi: Yalancı bahar

TKP'den seçim sonuçları değerlendirmesi: Yalancı bahar
Türkiye Komünist Partisi 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından bir açıklama yayınladı. TKP, “AKP’nin oylarındaki gerilemenin olumlu etkisini yok edecek bir başka tablo ile karşı karşıyayız. Bütün bunlara bakıp ‘saray rejimi geriletildi’ diye sevinmek saflık olur” açıklamasında bulundu.

31 Mart Yerel Seçimleri sandık sonuçlarının açıklanmasından sonra , seçime giren partilerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. İstanbul Kadıköy ve Hatay'ın Defne ilçesinde iddialı olan Türkiye Komünist Partisi sandığa yansıyan seçim sonuçlarına dair açıklamada bulundu.

TKP’nin siyasal ve örgütsel hedeflerinin de değerlendirildiği açıklamada “AKP’nin oylarındaki gerilemenin olumlu etkisini yok edecek bir başka tablo ile karşı karşıyayız. Bütün bunlara bakıp ‘saray rejimi geriletildi’ diye sevinmek saflık olur” denildi.

Türkiye Komünist Partisi 'nin yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından hemen toplanmış, seçim sonuçlarını değerlendirmiş, bu sonuçlarla birlikte Türkiye Komünist Partisi’nin siyasal ve örgütsel gündem ve hedeflerini güncellemek üzere çalışmaya başlamıştır.

Yakın Türkiye tarihinin en heyecansız ve heyecansızlığın katılıma da yansıdığı seçiminden, AKP yıllarının en 'heyecanlı' seçim sonucunun çıkması, üzerinde durmayı fazlasıyla hak etmektedir.

Hayat pahalılığı ve yoksulluğun derinleşmesi, 2022 sonbaharından itibaren Türkiye’de geniş bir toplumsal kesimin temel gündemidir. 2023 Şubatı’nda çok geniş bir bölgeyi etkileyen depremin AKP iktidarını ahlaki ve vicdani bir sorgulamayla karşı karşıya bıraktığı, hükümetin inandırıcılığına ve saygınlığına darbe vurduğu ve bunun ötesinde emekçilerin karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukları doğrudan ve dolaylı olarak artırdığı da açıktır.

''Erdoğan’ın geçen yılki seçimleri kişiselleştirme becerisini unutmamak gerekiyor''

Bu anlamda 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimlerine AKP en az bugünkü kadar zor koşullarda girmiştir. Hükümeti geçen yıl kurtaran, öncelikli olarak, ekonomik koşulların ve depremin toplumun geniş kesimlerinde istikrar ve güçlü iktidar arayışını tetiklemesidir. Buna bağlı olarak sermaye çevreleri ve uluslararası aktörlerin neredeyse tamamı, farklı kaygılarla, yollarına Erdoğan ile devam etmeyi tercih etmiştir. Toplumsal desteği partisinden her zaman daha yüksek olan Erdoğan’ın geçen yılki seçimleri kişiselleştirmek konusundaki becerisini de unutmamak gerekiyor.''

TKP' açıklamasında 2023 seçimlerine de değindi ve 'muhalefeti inandırıcılık sorunu 'olduğunu söyledi.

''AKP'yi başarıya götüren etmen muhalefetin inandırıcılık sorunu''

Açıklamada ''2023 seçimlerinde AKP’yi başarıya götüren bir diğer etmen ise Altılı Masa olarak adlandırılan muhalefetin inandırıcılık sorunudur. Hayat pahalılığıyla boğuşan emekçi kitleler muhalefette ne bir bütünlük ne de çözüm görebilmiş, 'tek adam rejiminin yıkılarak güçlendirilmiş parlamenter sistemin kurulacak olmasını' kendi acil sorunlarının ilacı olarak görmemiştir. 'denildi.

TKP 2023 seçimlerinde, siyasi etkisinin çok altında kalan oyunu yerel seçimlerde iki katına çıkararak, belediye meclisi seçimlerinde 127 bin oy almıştır. Bu rakam da partinin siyasal ve örgütsel etkisinin çok altındadır. Bununla birlikte TKP depremde en ağır yıkıma uğrayan yerleşimlerden olan Hatay’ın Defne ilçesinde hiçbir ittifaka girmeksizin kenti ayağa kaldırma iddiasıyla seçime girmiş, yüzde 39’un üzerinde oy almakla birlikte belediye başkanlığını küçük bir farkla yitirmiştir. Buna ek olarak, TKP bir bölümü Türkiye’nin en muhafazakar bilinen bölgelerinde yer alan 32 ilçede ve birçok beldede yüzde 1 eşiğinin üzerinde oy almıştır. Partimiz on belediye meclisi üyeliği ve bir il genel meclisi üyeliği kazanmıştır. Partinin seçim dönemindeki asıl kazanımı ise elbette açmış olduğu yeni örgütler ve partiye yeni katılan çok sayıda gönüllüdür.'' açıklaması yapıldı.

TKP ayrıca Kadıköy'de iddialı olan Fatih Mehmet Maçoğlu ile 'beklenin altında bir oy sonucu aldıklarını, sandığa yansıyan sonuçların ayrıntısıyla değerlendirileceği' ifadelerine yer verildi.(Kısa Dalga)

Gündem