Trafik gerçeği: Hız limiti 140'a çıktı, ölümlü kazalar arttı

Trafik gerçeği: Hız limiti 140'a çıktı, ölümlü kazalar arttı
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, bazı otoyollardaki hız limiti artışından sonra ölümlü kazaların yüzde 45 arttığına dikkat çekti.

Kısa Dalga - Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, bayram tatili ile yeniden gündeme gelen trafik kazaları ile ilgili olarak 2 yıl önce bazı otoyollarda hız limitinin yükseltilmesinin ölümlü kazaları arttırdığını belirtti.

Yener, yaptığı yazılı açıklamada, trafik kazaları ile ilgili şu sayıları verdi:

"İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı bilgilere göre, 2023 yılında meydana gelen trafik kazalarında 2 bin 984’ü olay yeri ve 3 bin 564’ü bir ay içinde olmak üzere toplam 6 bin 548 kişi yaşamını yitirdi. 2022 yılındaki trafik kazalarında ise 5 bin 229 kişi kaza sonucu yaşamını yitirmişti. 2023 yılında trafik kazaları sonucu yaşamını kaybeden insan sayısında yüzde 25 oranında artış olduğu görülmektedir.

Sadece şehirlerarası yollarda meydana gelen ve doğal olarak daha fazla insan taşıyan otobüs kazaları sonucu 2023 yılındaki ölümlü kazaların artış oranı ise yüzde 45’dir."

Ölümlerdeki artışın en önemli nedeni

Bu artış oranlarının, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “2012-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi” ile yayımlamış olduğu trafik ölümlerinin on yılda yarıya düşürülmesi hedefini de zora soktuğunu belirten Yener, İçişleri Bakanlığı’nın 01.07.2022 tarihinde bazı otoyollardaki otomobil hız sınırının 140 km/saate çıkarılmasının ile ölümlü kazalardaki artışa neden olabilecek birçok faktör içinde en büyüğü olduğunu savundu. ​​​​​​Artan araç hızları ile birlikte araç durma mesafelerinin artmasının kaza sayılarının artışına etkilerinin mutlaka araştırılması gerektiğini belirten Yener, alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

ARAÇ MUAYENE MEVZUATI: Merdiven altı servislerde yapılan onaysız tadilat ve tamiratların yarattığı sorunlar, ancak yetkili servislerde ve/veya Avrupa Birliği’nde 2018’den itibaren zorunlu olan ve 2014/45/EC araç muayenesinde kullanılan OBD diyagnostik cihazlarıyla tespit edilebilir. Araç muayene mevzuatımız, acilen AB’deki güncel seviyeye yükseltilmelidir.

AĞIR TAŞITLARA EK DENETİM: Ayrıca ağır taşıtlar için Almanya’daki SP gibi, ek bir teknik denetim yapılmalıdır. Örneğin Almanya’da ve AB ülkelerinin çoğunda otobüsler yılda üç defa, kamyonlar yılda bir defa olmak üzere, araç muayene periyodunun dışında ve belgeli uzman makina mühendisleri tarafından ara denetime tabi tutulmaktadır. Ülkemizde de benzer bir düzenlemeye acil ihtiyaç bulunmaktadır.

ELEKTRONİK DENETLEME: Ülkemiz otoyollarında elektronik denetleme sistemine geçilmelidir. Araçların hızlarının ve takip mesafelerinin anlık olarak denetlenemediği bir ortamda hız limiti belirlemek kazaları önleyemez. Sıkı denetlenmesi gereken konulardan biri de şerit disiplini konusudur. Aksi kullanımların tespit edilerek cezalandırılmasını sağlayacak denetim sistemleri ivedi şekilde kurulmalıdır.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU OLMALI: Ülkemizde araçlarda kış lastiği zorunluluğuna ilişkin yönetmelik sorunludur. Tüm araçların gerekli dönemlerde kış lastiği kullanmasının zorunlu hale getirilmesi, kazaları önlemek açısından büyük önem taşımaktadır."

Bayram trafiği önerileri

Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Odamız araçlara yönelik süreç ve denetimlerin parçası olmaya hazırdır. Yeni bir mevzuat düzenlemesi yapılarak; ticari araçların periyodik bakım, enerji tasarrufu, sürücü eğitimi, güvenli bakım ve parça kullanımı gibi konularda Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından eğitilerek sertifika almış “Araç Teknik Denetim Mühendisleri”ne denetim yetkisi verilmeli ve ticari araçlar iki muayene arasında en az üç kez özel olarak kamusal denetimden geçirilmelidir.

Ayrıca bayram günlerinde araç yoğunluğu ve kazalarda artış olduğu için sürücülerin hız kullanımında dikkatli olmalarını; yolculuk esnasında tüm yolcuların trafik işaret ve uyarılarına uymaları, emniyet kemerlerini takmaları, hız sınırlarına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları, 2-3 saatte bir mutlaka mola vermeleri, takip mesafelerine dikkat etmeleri ve hatalı sollama yapmamalarını, bizlerin ve ilgili tüm kurum ve kuruluşların uyarılarına uymaya davet ediyoruz." (Haber Merkezi)

Gündem