Ayçiçeği üreticisinden devlete tek soru: Neden bizi desteklemeyip yağ ithal ediyorsun?

Ayçiçeği üreticisinden devlete tek soru: Neden bizi desteklemeyip yağ ithal ediyorsun?
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye'nin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla Türkiye’nin tarihinde ilk kez ham ayçiçeği yağı ithal edeceğini söyledi. Keşanlı çiftçi Mehmet Ali Yetim de "2020'de ürettiğimiz ayçiçeğin daha desteklemesini alamadık. Gelecek sene de aynı şeyin yaşanmaması için bize destek yapılmasını istiyoruz" dedi.

Ayçiçeği yağı fiyatlarındaki artışa ilişkin tartışmalar sürerken, tarım yazı Ali Ekber Yıldırım Türkiye'nin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla Türkiye’nin tarihinde ilk kez ham ayçiçeği yağı ithal edeceğini açıkladı.

"Ham ayçiçek yağı ithalatı"

Yıldırım ise sosyal medya hesabından şu değerlendirmeyi yaptı: "Toprak Mahsulleri Ofisi tarihinde ilk kez ham ayçiçeği yağı ithalatı yapacak. 25 bin ton ayçiçeği yağı ham olarak alınacak. Bu da özellikle ucuz ve daha uygun fiyata satacak firma veya marketlere tahsis edilecek. Burada amaç Ramazan ayında fiyatların aşırı yükselmemesi için bu ithalatın yapıldığı söyleniliyor. Türkiye kendi yağını üretmediği için bu ithalata başvuruyor. Bu yıl dünyada da ayçiçeği yağı tohumu ve ham yağı fiyatlarının son 6 yılın en yüksek seviyeye ulaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Türkiye kendi ihtiyacının ancak yüzde 65’ini karşılayabiliyor."

Ayçiçeği yağı fiyatlarının ton başına 10 bin 500 liraya kadar çıktığını söyleyen Yıldırım, "TMO sıfır gümrükle ithalatını yapacak. TMO sıfır vergiyle bunu ithalatını yapacak. Trakya Birlik veya özel sektörün depolarından yararlanmak şartıyla getirilen ham yağ önce rafine edilecek. Marketler üzerinden ya da uygun fiyata satılacak sistem üzerinden piyasaya arz edilecek" dedi.

"İthalattan beslenen kesim var"

Ayçiçeğin en fazla üretildiği olan Trakya Bölgesi'nde ayçiçeğin yağmura bağlı olarak yetiştirildiğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:
"Oysa bu bölgede devlet sulama yatırımlarını desteklese bu ithalata belki de hiç ihtiyaç olmayacak. Çünkü Hamza Dere Barajı var. Yüzde 20’si tamamlanamadığı için barajda 4-5 yıldır su orada duruyor. Bu barajla 400 bine kadar bir alanın sulanması öngörülüyor. Bu bölgede ayçiçeğini sulu tarım olarak yapabilirsek verim en az iki katına çıkacak ve o bölgede sulamayla birlikte yılda iki ürün alınabilecek. Buraya ihtiyaç olan kaynak 130 milyon lira bu para harcandığı takdirde Türkiye’nin ayçiçeği üretim kendine yeterli bir hale getirilebilir. Şimdi 25 bin tonluk bir ham yağ ithalatı yapıyoruz. Buna ödenecek para 250 milyon liraya yakın. Yani Türkiye 130 milyon lirayı yatırıp çok ciddi bir gelir elde edecekken burada iyi niyet göremiyorum ben açıkçası. Ama bu ithalattan beslenen bir kesim var. Bu destekler onlara sağlanıyor. Türkiye’de sulamada atılım yılı ilan edildi. Bakalım ne kadar atılım yapılacak. "

Gübre pahalı, ilaç pahalı

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Edirne Keşanlı ayçiçeği üreticisi Mehmet Ali Yetim, "Günümüzde ayçiçeği yağının ne kadar pahalı olduğu konuşuluyor da ayçiçeği üreticisinin ne olduğunu soran yok" dedi ve şunları söyledi:
" Bu tarlalarımızda geleceğin ayçiçeğini yetiştirmeye çalışıyoruz. Ama gübrenin, ilacın girdilerin bu kadar pahalı olmasından dolayı üretemiyoruz. Bir de hükümet 'Üretmezseniz üretmeyin ben dışardan alırım' diyerek ithalle bizi terbiye etmeye kalkarsa maalesef üretici kazanamıyor, tüketici pahalı tüketiyor. 2020'de ürettiğimiz ayçiçeğin daha desteklemesini alamadık. Gelecek sene de aynı şeyin yaşanmaması için bize destek yapılmasını istiyoruz."

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi