Tokatköy'de gece yarısı polis kuşatmasıyla yıkım

Tokatköy'de gece yarısı polis kuşatmasıyla yıkım
Beykoz Tokatköy gece 03.00 sularında kentsel dönüşüm gerekçesiyle evlerin yıkımı için yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı.

İstanbul'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi’nin yürüttüğü Tokatköy kentsel dönüşüm projesi kapsamında evlerin zorla tahliye edilerek yıkımına devam ediliyor.

Gece saat 03.00 civarında yüzlerce polis TOMA ve zırhlı araçlarla mahalleyi kuşatarak giriş çıkışları kapattı. Polisler bazı evlerin kapılarını koçbaşıyla kırarak içeri girdi ve aileleri zorla dışarı çıkardı.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN

Tokatköy’de belediye 238 yapının ruhsatsız ve imar durumuna aykırı olduğunu iddia ederek yıkmak istiyor. Yurttaşların 40-45 yıldır yaşadığı konutların çoğu tapu tahsis belgeli. Bölge halkı her seçim döneminde tapu vaat edildiğini ancak bunun gerçekleşmediğini söylüyor. Bir bölümü dönüşüm sürecinde kendilerine yetersiz kira yardımı yapıldığını ve yeni konutlar için para istendiğini söylüyor. Bir bölümü ise kendilerine ait konutlardan rant elde edilmeye çalışıldığını aktarıyor.

tokat2.jpg

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, imar planının parsel bazında yürütmesini durdurdu.
Mahkeme, söz konusu planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yaparak, ‘telafisi güç zararlar doğabileceğine’ dikkat çekti. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, ‘halk yararına olmayan bir proje’ ifadelerine yer verildi. Beykoz Belediyesi ise biran önce yıkımları tamamlamak istiyor. (Kısa Dalga)

Gündem