Torba Kanun’la hangi ek vergiler getiriliyor?

Torba Kanun’la hangi ek vergiler getiriliyor?
T24 yazarı Erdoğan Sağlam, AKP’nin meclise sunduğu torba kanunda yer alan ek vergi düzenlemelerini 8 maddede anlattı.

T24 yazarı, Hesap Uzmanı Erdoğan Sağlam, AKP’nin dün meclise sunduğu ve yeni vergiler getiren torba kanunun detaylarını yazdı.

Sağlam’ın yazısına göre, torba kanunda yer alan vergi düzenlemeleri özetle şöyle:

“1- Bir defaya mahsus ek motorlu taşıtlar vergisi getiriliyor

1/1/2018 tarihinden (bu tarih dahil) sonra kayıt ve tescil edilen ve otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar ile motosikletler için motor silindir hacmi, yaş ve taşıt değerine göre (I) sayılı tarifeye,

31/12/2017 tarihinden (bu tarih dahil) önce kayıt ve tescil edilen otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için motor silindir hacmi ve yaşa göre (I/A) sayılı tarifeye,

Minibüs, panelvan ve motorlu karavanlar, otobüs ve benzerleri ile kamyonet, kamyon, çekici ve benzerleri için motor silindir hacmi ve yaşa göre (II) sayılı tarifeye,

Uçak ve helikopterler için azami kalkış ağırlığı ve yaşa göre (IV) sayılı tarifeye göre motorlu taşıtlar vergisi ödeniyor.

Torba yasa ile bu tarifelerde bulunan ve yasanın yayımlanacağı tarihte kayıt ve tescilli olan taşıtlar ile 31/12/2023 tarihine kadar ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlardan, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılında tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisi alınması öngörülüyor.

2- Cumhurbaşkanının GEKAP tutarlarını yeniden belirleme yetkisi artırılıyor

2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ek 11 inci maddesine istinaden tahsil edilen geri kazanım katılım payı (GEKAP) yıllar itibariyle yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanıyor. Cumhurbaşkanının halen yeniden değerleme oranında artan tutarları yarısına kadar artırma yetkisi bulunuyor. Torba yasa teklifi ile Cumhurbaşkanına yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle artan tutarları iki katına kadar artırma yetkisi veriliyor.

3- Taşınmaz satışında KDV istisnası kaldırılıyor

Bu maddede yapılması öngörülen değişiklikle, kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde uygulanan KDV istisnası kaldırılıyor. İştirak hissesi satışında istisna devam ettiriliyor.

4- ÖTV’de artırım yetkisi genişletiliyor

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) ve (III) sayılı listelerde yer alan malların, oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun şekilde vergilenmesi ve günün sosyal, ekonomik ve mali ihtiyaçlarına göre hızlı ve esnek karar alınabilmesi için Cumhurbaşkanına tanınan yetki değiştiriliyor.

Ayrıca Kanuna ekli (I) sayılı listedeki mallar için maktu vergi tutarlarının enflasyondan etkilenmemesi amacıyla bu tutarların her yıl ocak ve temmuz aylarında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksindeki son altı ayda meydana gelen değişim oranında güncellenebilmesi amacıyla düzenlemeler yapılıyor

Bu demektir ki yakında ÖTV tutarları artırılacak!

5- Girişim sermayesi yatırım fonu dışındaki diğer yatırım fonlarından elde edilen gelirlere yönelik kurumlar vergisi istisnaları kaldırılıyor

Girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan istisna hariç olmak üzere diğer yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik sağlanan istisna kaldırılıyor.

6- Taşınmaz satış kazancına ilişkin istisna kaldırılıyor

Kurumlar Vergisi Kanununun (KVK) 5/1-e maddesi kapsamında taşınmaz satışlarından doğan kazançların yüzde 50’si için uygulanan istisna kaldırılıyor. Geçici maddeyle istisnayı kaldıran maddenin yürürlüğe gireceği tarihten önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazlar için istisnanın kullanımı imkânı veriliyor. Ancak istisna oranı yüzde 50’den yüzde 25’e düşürülüyor.

7- Kurumlar vergisi oranı kalıcı olarak yükseltiliyor

KVK’nın kurumlar vergisi oranını düzenleyen 32’nci maddede yapılan değişikliklerle;

Yüzde 20 olan kurumlar vergisi oranı yüzde 25’e, banka ve finans kurumları için yüzde 25 olan oran yüzde 30’a çıkarılıyor. İhracatçı kurumlar için uygulanan 1 puan indirim 5 puana yükseltiliyor. İmalatçılarda 1 puan indirim uygulaması devam ediyor.

8- Taşınmazlar kısmi bölünme kapsamında çıkarılıyor

KVK’nın 19 uncu maddesi kapsamında taşınmazlar, en az iki yıl süreyle elde tutulan iştirak hisseleri ile sahip olunan üretim ve hizmet işletmeleri kayıtlı değerleri ile vergisiz olarak mevcut veya yeni kurulan şirketlere kısmi bölünme kapsamında ayni sermaye olarak konulabiliyor.

Yapılması öngörülen değişiklikle, taşınmazlar için bu olanak kaldırılıyor.

Kısmi bölünme düzenlemesinin amacına aykırı uygulamaların vergi incelemeleri yoluyla engellenmesi mümkünken, bu değişiklikle olanağın tümden kaldırılmasını doğru bulmuyorum.” (Kısa Dalga)

Gündem