Torba kanunun iki maddesi AYM'ye taşındı

Torba kanunun iki maddesi AYM'ye taşındı
CHP, limanların işletme hakkı ve sendikalara yüzde 2 üye şartını düzenleyen torba kanun maddelerinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP, “limanların işletme haklarının 49 yıla uzatılması” ve “sendikalı kamu görevlilerine verilen toplu sözleşme ikramiyesinde sendikalara yüzde 2 üye şartı getirilmesi”ni düzenleyen torba kanun maddelerini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Maddelerin iptali talebiyle yapılan başvurunun ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AYM önünde açıklama yaptı.

Altay, şunları söyledi:

“TBMM’de yasalaşan bir torba kanunda hem sendikalarla ilgili hem limanlarla ilgili kabul edilemez hükümler emirle komutla maalesef Meclis’te yasalaştı. Bizim bugün yaptığımız başvuru, daha önce Anayasa Mahkemesi’nce Anayasa’nın 10-13 ve 48. maddelerine aykırı bulunmuş ve iptal edilmiş. Meclis bunu tekrar aldı gündemine. 6 Ocak 2022’de aldı bu limanlarla ilgili konuyu. 20 Temmuz 2022’de Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti. Ne yaptılar? Anayasa’ya aykırılığı mahkeme kararıyla tayin ve tespit edilmiş bir yasal düzenlemeyi 22 Aralık 2022’de tekrar Meclis’te yasalaştırdılar. Bununla ne yaptılar? Daha önceden özelleştirilen limanların süresi dolduğu halde ihalesiz, sorgusuz, sualsiz bazılarında 19 yıl, bazılarında 13 yıl, bazılarında 9 yıl limanları verdikleri yandaşlara tekrar peşkeş çektiler. Bu açıkça devletin imkânlarının bir gruba peşkeş çekilmesidir. Onun için mahkemedeyiz. Emek örgütlerinin hakkı için mahkemedeyiz. Yandaş sendikayı güçlendiren, memurun özgür iradesine vesayet getiren bir kanun maddesi de Anayasa Mahkemesi’ne iptal gerekçesiyle başvurmak üzere getirdik."

"Sendikalara darbe"

Veli Ağbaba ise "Burada açık iki darbe var. Birincisi, maalesef hukuka karşı yapılan bir darbe. Çünkü, bu yüzde ikilik baraj meselesi… Geçtiğimiz yıl Danıştay 12. Dairesi tarafından yüzde bir baraj şartı getirilmişti. İptal edilmişti. Maalesef iktidar, Danıştay’ın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etmiş olduğu yüzde bir barajı yüzde ikiye yükselterek tam bir Meclis iradesine, hukuka darbe yapılmıştır" dedi.

"İkinci darbe sendikalara karşısıdır" diyen Ağbaba, bu maddenin yaklaşık 200 sendikanın toplam 400 bin üyesini ilgilendirdiğini söyledi.

Ağbaba, "2010 referandumunda isteyen istediği sendikaya üye olacak demelerinden şimdi bizim istediğimiz sendikaya üye olacaklar deme noktasına gelmişlerdir. Açık bir sendikalara darbedir. Maalesef farklı dezavantajlı grupları içerisinde barındıran, farklı sendikacılık yapmaya çalışan bu grupların sendikacılık yapmalarına izin verilmemektedir. Buna da biz rüşvet sendikacılığı diyoruz. İktidar, kendi yandaş sendikalarını güçlendirebilmek için bu yasayı çıkarmaktadır. Açıkça memuru parayla terbiye etmeye çalışıyorlar” diye konuştu. (ANKA)

Gündem