Torba yasada 82 bin kamu çalışanının ikramiyesini etkileyecek düzenleme

Torba yasada 82 bin kamu çalışanının ikramiyesini etkileyecek düzenleme
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), AKP'nin Meclis'e sunduğu torba yasayla 82 bine yakın kamu çalışanının yaklaşık 450 lira daha düşük sözleşme ikramiyesi alacağını duyurdu.

KESK'in açıklamasında, 2021'de imzalanan ve 2022 - 2023 yıllarını kapsayan mutabakatla, hizmet kolundaki kamu görevlisi sayısının yüzde 1'inden daha az üyesi bulunan sendikaların üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi verilmemesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada bu şekilde 192 sendikaya üye 56 binden fazla kamu çalışanının farklı sendikaları seçtiği için 'cezalandırılmak' istendiği belirtilerek, KESK'in bu maddenin iptali için dava açtığı, Danıştay'ın da Aralık 2021'deki kararıyla söz konusu uygulamayı iptal ettiği ifade edildi.

Torba yasada ne deniyor?

AKP'nin Meclis'e sunduğu yeni torba yasada 'yüzde 1' sınırı 'yüzde 2' olarak yer aldı. Yasa tasarısında, yüzde 2'lik sınırı aşan sendikaların üyelerine 707, altına kalanlara ise 250 lira ödeneceği ifade edildi.

kesk-uye.jpg

KESK'in açıklamasında kamudaki 11 hizmet kolunda 231 sendikanın olduğu, bunların 188'inin yüzde 2 barajının altında kaldığı, toplamda 81 bin 828 kamu çalışanının bundan etkileneceği ifade edildi.

KESK, yüzde 2 barajını yalnızca Memur Sen, Kamu Sen ve KESK'e bağlı sendikaların aştığını belirterek şunları kaydetti: "Getirilmek istenen düzenleme sendikal algıyı güçlendirmek bir yana bu algıyı ortadan kaldırmaya, sendikalar arasındaki mevcut ayrımı daha da derinleştirmeye dönüktür.

Bu ülkenin kamu emekçilerinin, emeklilerinin bitip, tükenmeyen bu aldatmacalara karnı toktur. Ne kadar cilalanırsa cilalansın %2 barajını geçen sendikal düzenleme ile Anayasal ve başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmış örgütlenme ve toplu pazarlık hakkının tamamen ortadan kaldırılmasının hedeflendiği açıktır.

Anayasamızın 51. Maddesinde yer alan sendika kurma hakkı açıkça ihlal edilmekte, sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğünü en temel hak sayan ILO 87. ve 98 sayılı sözleşmeleri yok sayılmaktadır." (Kısa Dalga)

Gündem