Torununu öldüren 88 yaşındaki Alzheimer hastasına hapis cezası

Torununu öldüren 88 yaşındaki Alzheimer hastasına hapis cezası
Japonya'da 16 yaşındaki torununu öldüren 88 yaşındaki Susumu Tomizawa dört buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Alzheimer hastası olan adamın davası ülkede canlı yayından izlendi.

Dünyanın en büyük yaşlı nüfuslarından birine sahip olan Japonya, torununu mutfak bıçağıyla öldüren ancak yaptıklarını hatırlamadığını söyleyen 88 yaşındaki Susumu Tomizawa'nın hapis cezasına çarptırılmasını konuşuyor. Japonya'da birçok kişinin, hem dört buçuk yıl hapis cezası verilen Tomizawa, hem de 16 yaşındaki torunu Tomomi için üzüntü duyduğu belirtiliyor.

BÜYÜK OĞLUNU ARAYIP 'CESET BULDUM' DEDİ

Söz konusu olay, 2020 yılında Fukui kentinde meydana geldi. Torunuyla birlikte yaşayan Tomizawa, bir gece en büyük oğluna telefon etti. Tomomi'nin kanlar içindeki cesedini bulduğunu söyledi. Olay yerine gelen polis, Tomizawa'yı gözaltına aldı.

MUTFAKTAN BIÇAK ALIP ODASINA GİTMİŞ

Mayıs sonunda görülmeye başlanan dava ise Alzheimer hastalarının sayısının giderek arttığı ülkede canlı yayında binlerce kişi tarafından izlendi. Tomizawa dava sürecinde, o gece çok içki içtiğini, 16 yaşındaki torunuyla bir kavgaya tutuştuğunu, sonrasında da mutfaktan 17 santimetre uzunluğunda bir bıçak alarak odasında gidip onu defalarca boynundan bıçakladığını hatırladı.

'AKLI YERİNDE DEĞİLDİ'

Tomizawa torununu öldürdüğünü itiraf etse de, bunu yaptığını hatırlamadığını söyledi. Avukatları da, Tomizawa'nın Alzheimer hastalığı nedeniyle hafıza kaybı yaşadığını, cinayetten cezai olarak sorumlu tutulmaması gerektiğini savundu; "O sırada hafıza kaybı ve alkol nedeniyle aklı yerinde değildi ve bu nedenle suçlu değildir" tezini işlemeye çalıştı.

Ancak mahkeme aynı fikirde değildi.

PSİKİYATR 'EYLEMLERİ KASITLIYDI' DEDİ

Tomizawa'nın zihinsel sağlığı davanın odak noktalarından biri haline gelirken, doktorlar, avukatlar ve yargıçlar yaşlı adamın torununu bilerek öldürüp öldürmediğini tartıştı. Durumunu değerlendiren doktorlar, Tomizawa'nın cinayeti işlemek için bir nedeni olduğu konusunda ısrar etti. Adli psikiyatrist Hiroki Nakagawa mahkemedeki ifadesinde, "Eylemleri kasıtlı ve öldürme niyetiyle tutarlıydı" dedi.

Savcılar da, Tomizawa'nın hastalığına rağmen eylemlerini kontrol edebildiğini, "doğru ile yanlışı ayırt etme yetisine sahip olduğunu" söyledi.

YARGIÇ: YANLIŞIN FARKINA VARAMAYACAK DURUMDA DEĞİLDİ

Mahkeme kararında da Tomizawa'nın Alzheimer olduğu kabul edilse de eylemlerinin ağırlığını anladığı vurgulandı. Yargıç Yoshinobu Kawamura şu ifadeleri kullandı: "Dikkatli bir inceleme ve sanıkla yapılan görüşmelerden sonra dikkatli bir karar verdik. Sanık, suç anında zihinsel bir tükenmişlik halindeydi ve doğru ile yanlışı ayırt etmekte veya kendisini vazgeçirmekte büyük zorluk çekiyordu. Ancak bunu yapamayacak bir durumda değildi."

Japonya, dünyanın en büyük yaşlı nüfuslarından birine sahip. Resmi istatistiklere göre, ülke nüfusunun yüzde 20'sinden fazlası 65 yaşın üzerinde. Japonya'da 100 yaşını aşanların sayısı da artıyor. (Kısa Dalga)

Dünya