Trabzon Emekliler Derneği Başkanı: Darbelerden sonra bile emekli asgari ücretin altında maaş almamıştır

Trabzon Emekliler Derneği Başkanı: Darbelerden sonra bile emekli asgari ücretin altında maaş almamıştır
Trabzon Emekliler Derneği Başkanı Burhan Bayraktar, “Askeri yönetimler sonrası oluşan sivil yönetimlerde bile 12 Mart, 12 Eylül dönemlerinde bile emekli asgari ücretin altında maaş almamıştır daha doğrusu asgari ücretin üstünde tutulmuştur ve açlık sınırının altına hiç düşmemiştir” dedi.

Emeklilerin aldığı maaşların gün geçmeden eridiğini ve emeklinin yardıma muhtaç hale geldiğini belirten Trabzon Emekliler Derneği Başkanı Burhan Bayraktar, şunları söyledi:

“179 bin 800 emekli yaşıyor Türkiye’nin en pahalı kenti Trabzon’da. Türk-İş’in 4 kişilik aile için belirlediği açlık sınırı 10 bin 373 lira, yoksulluk sınırı 33 bin 788 lira. Ancak asgari ücret 11 bin 402 lira, asgari ücret kadar maaş alan ve 7 bin 500 lira maaş alan emekli sayısı Trabzon’da 800 bin dolayında.

Şu anda sosyal güvenlik kurumunun ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma teşvik kanunu olan 3294 sayılı kanuna göre Trabzon’da 80 bin kişi yardıma muhtaç durumda gözükmektedir. Askeri yönetimler sonrası oluşan sivil yönetimlerde bile 12 Mart, 12 Eylül dönemlerinde bile emekli asgari ücretin altında maaş almamıştır daha doğrusu asgari ücretin üstünde tutulmuştur ve açlık sınırının altına hiç düşmemiştir. Şimdi yüzde 34 artış ile 11 bin 402 lira olan ortalama emekli maaşıyla övünen yöneticiler şu anda 3294 sayılı kanun kapsamında sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya teşvik kanunu hususunda ailelere yardım yapılması lazım.

3 kişilik bir ailesi varsa bin 800 Türk lirası kişi başına düşen gelirden ötürü sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya göre buna yardım edilmesi lazım. Biz de bu kapsamda bu kanun hükmüne göre sosyal yardımlaşma ve dayanışma teşvik kanununun maddesine göre sosyal adaleti pekiştirici tedbir almak üzere emeklilerimizi Ortahisar Kaymakamlığına müracaat etmeye gönderiyoruz.

"Gerçekten Trabzon’da iktidar partisinin seçilmiş milletvekili var mı?"

Gerçekten Trabzon’da iktidar partisinin seçilmiş milletvekili var mı? Çok merak ediyorum. Eğer varsa 85 bin lira maaş alıyorlarsa şu anki milletvekilleri 3 yıl görevden sonra 4 yıl bir yasama dönemi görevinden sonra emekli olan vekillerde 73 bin lira alıyorlar. Trabzon milletvekilleri 3 kez değil gerçekten, 180 bin emeklinin yaşadığı bu kentten Trabzon’dan oy alarak gittiler. Bir defa dönüp de emekli bu kentte, TEFE-TÜFE’de en pahalı olan kentte emeklilerin kaçta kaçı açlık, yoksulluk ve asgari ücretin altında maaş alıyor hiç merak etmişler midir?

Ben özellikle iktidar partisinin milletvekillerinin ne iş yaptığını şu anda bilmiyorum. Eğer bunun farkında değillerse lütfen bu sözüme dikkat etsinler. Adil ve haksa yeni bir emekliler sistemi istiyoruz bunu parlamenter maaşını 85 bin lirayı aldıklarında bir kez daha iki elinin arasına kafalarını sıkıştırıp bu kentteki emeklileri düşünmeliler. Şu anda emekli maaşlarını enflasyon yok etti. Yüzde 40’a yakın normal yaşanır enflasyon var ama bu arada yoksulluk sınırı 33 bin 750 TL bir de yeni açıklanan verilere göre açlık sınırı 20 bin 373 TL, asgari ücret 11 bin 402 TL ve 7 bin 500 lira dâhil bu 11 bin 402 lira olan gerçekten 80 bin emekli bu kentte ıstırap çekmektedir.

Emekli maaşı askeri yönetimlerde bile asgari ücretin altında değildi şu vekillere buradan şunu anlatmak istiyorum, iktidar ve muhalefet milletvekillerine şunu söylemek istiyorum bir defa şunu hiç telaffuz etmesinler sürekli ediyorlar en az emekli maaşı asgari ücret kadar olsun diyorlar asgari ücret nedir, kime verilere bir baksınlar. Asgari ücret en düşük ücret olup yeni işe girene verilir ve bir de kesinlikle çoluk çocuğu, bakmakla mükellef olduğu kişisi bulunmayan yeni işe girenlere verilir. 40-45 günlük çalışmadan sonra da aldığı bir miktar asgari ücretin üzerine çıkartılır bunu 25-26 yıllık çalışma hayatında, iş yeri sendika temsilciliği görevinde ve iş kanunları nezdinde sosyal güvenlik uzmanlarının verdiği profesörlerin verdiği derslerden öğrendik.

Bugün parlamentoda özellikle şubat ayından sonra 120 bin lira alacağını istihbarat ettiğimiz sayın vekiller 3 kez dinlesinler veya gelsin sorsunlar bilmiyorlarsa bizden öğrensinler. Biz asılız onlar vekildir, vekiller asıllara bu şekilde duyarsız kalmamalılar bizim sesimizi muhakkak duymalılar diyoruz.”

'Trabzon’da 3 kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için 34 bin TL maaş alması lazım'

“Ücret adaletsizliğinin giderilmesi için çok acilen beklenen tıpkı yanan eve yetişecek olan itfaiye aracı gibi intibak esastır. İntibaksız bunun olması mümkün değildir. Bir defa Trabzon’da 3 kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için 34 bin TL maaş alması lazımdır.

Şu anda 34 bin TL’nin 4’te birini alıyor emekli ondan sonra da sabredin şükredin. Biz sabretmeyi de biliriz şükretmeyi biliriz.

Bilmiyorum Trabzon’da milletvekilleri var bir kısımları buraya gelip gidiyor bütün vekillere tekrar söylüyorum onların bir abileri ve kardeşleri olarak söylüyorum duyarsız kalmasınlar bir vicdanları varsa elini vicdanlarına, cüzdanlarına değil vicdanlarına koysunlar.” (ANKA)

Gündem