TSK'da bakanın etkisini artıran teklif Meclis'te

TSK'da bakanın etkisini artıran teklif Meclis'te
Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) general ve amirallere ilişkin kararlarda artık Milli Savunma Bakanlığı daha fazla söz sahibi olacak.

AKP, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi’ni, TBMM Başkanlığı’na sundu.

49 maddelik teklifte, Milli Savunma bakanına verilen yetkiler dikkat çekiyor.

Buna göre TSK personelinin kıyafetine yönelik hangi hallerde, görevlerde, zamanlarda ve kimler hakkında kayıtlama ve kısıtlamaların uygulanmayacağı bakan tarafından belirlenecek.

Teklifte, Genelkurmay başkanından alınarak, Milli Savunma bakanına verilen bir yetki daha var.

Teklif bakandan gelecek

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla general ve amirallerin terfi ve görev sürelerinin uzatılmasına yönelik işlemler bakanın teklifiyle yürütülecek, Genelkurmay başkanının görüşü alınmayacak.

Ayrıca değişiklikle, TSK’deki muharip ve yardımcı sınıfların belirlenmesinde de 'Genelkurmay Başkanı’nın görüşünün alınması' kaldırılarak, yerine 'Milli Savunma Bakanlığı’nın karar vermesi' getiriliyor.

'İl ve ilçe başkanına gidebilir'

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'a konuşan emekli askeri yargıç Ahmet Zeki Üçok, 'YAŞ’taki atama ve terfilerde Genelkurmay başkanının görüşünün alınmasının kaldırılmasına' tepkili

Üçok şunları söyledi: “Düzenlemeyle artık atama ve terfilerde TSK’nin komuta kademesinin hiçbir etkisi kalmamıştır. Bu, askeri disiplini bozabilecek tehlikeli bir düzenlemedir. Çünkü kendisinin terfi ve atamasında hiçbir etkisi olmayan komutanın yerine, yetkili olan sivil Milli savunma bakanına, bakanlıktaki daire başkanına, onlara etki edebileceğini düşündüğü milletvekillerine, partisinin il veya ilçe başkanına gidecekler."

'Zaten görüş alınmıyordu'

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, pratikte yapılmayan bir şeyin yasalaştırıldığını belirterek “Zaten alması gerekse de, Genelkurmay başkanının görüşünü alan kimse yoktu. (...) İktidar her şeyi siyasileştiriyor" dedi.

Uzman erbaş düzenlemesi

Öte yandan teklifle Uzman Erbaş Yasası’nda da dikkat çeken değişiklikler öngörülüyor.

Buna göre 'gelirinin çok üstünde borçlanmaya düşkün olan ve borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getirenlerin', 'görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara düşkün olanlar veya TSK’nin, Jandarma Genel Komutanlığı’nın veya Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın itibarını sarsacak utanç verici veya toplumun genel ahlak yapısına aykırı fiillerde bulunanların' sözleşmeleri feshedilecek. (Kısa Dalga)

Gündem