TÜİK, Türkiye’nin Yaşam Kalitesi Modülü’nü açıkladı: Çok büyük kesim sosyal ve kültürel etkinliklere katılamıyor

TÜİK, Türkiye’nin Yaşam Kalitesi Modülü’nü açıkladı: Çok büyük kesim sosyal ve kültürel etkinliklere katılamıyor
TÜİK’in açıkladığı 2022 Yaşam Kalitesi araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye’de hanehalkının finansal durumundan memnuniyet ortalaması yüzde 46,9 oldu. Arkadaş veya akrabalarla görüşmeyenlerin çoğunluğunu yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlar oluşturdu. Son 12 ayda hiç kitap okumayanların oranı yüzde 69 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 Yaşam Kalitesi Modülü araştırmasının sonuçlarını yayımladı.

TÜİK, modülün amacını, “hanelerdeki 15 yaş ve üstündeki tüm fertlerin sosyal konulardaki memnuniyet düzeyi ile sosyal faaliyetlere katılım durumlarını tespit etmek” olarak açıkladı.

Araştırmanın sonuçları Türkiye’nin ekonomik tablosunu gözler önüne serdi.

Yüzde 50 ekonomik durumundan memnun değil

Araştırmaya göre, Türkiye’de fertler için hanehalkının finansal durumundan memnuniyet ortalaması yüzde 46,9 oldu.

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olan fertlerde bu değer yüzde 36,9 olarak gerçekleşti.

Kişisel ilişkilerdeki ortalama memnuniyet yüzdesi tüm fertlerde yüzde 65,2, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski olanlarda yüzde 60,2 olarak hesaplandı.

Bütün fertler için boş zaman faaliyetlerine ayrılan zamandan ortalama memnuniyet yüzde 47,4, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olan fertlerde ise yüzde 42 oldu.

1.png

Çok büyük kesim sosyal ve kültürel etkinliklere katılamıyor

Araştırmaya göre, son 12 ay içerisinde 15 yaş ve üzeri fertlerin yüzde 85,3'ü sinemaya, yüzde 93,7'si canlı gösteriye, yüzde 92’si kültürel alanlara ve yüzde 94,9'u canlı spor etkinliğine gitmedi.

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olmayan fertlerin yüzde 50,1'i sinemaya gitmeme nedeni olarak “ilgilerinin olmamasını” gösterdi.

Sinemaya gitmeyen bütün fertlerin yüzde 11’i, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların ise yüzde 23,5'i “maddi yetersizlik” nedeni ile gitmediğini belirtti.

indir.png

Yüzde 70 hiç kitap okumuyor

Son 12 ay içerisinde 15 yaş ve üzeri fertlerin yüzde 69’u hiç kitap okumadığı, yüzde 31,0'ının ise en az bir kitap okuduğu görüldü.

Yaş gruplarına göre kitap okuma oranlarına bakıldığında son 12 ay içerisinde okul kitapları dışında en çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 50,9 ile 15-24 yaş aralığı oldu. En az kitap okuma oranı ise yüzde 14,1 ile 65 yaş ve üstü fertlerde hesaplandı.

indir-1.png

Arkadaş veya akrabalarla hiç görüşmeyenlerin çoğunluğu yoksulluk riski altında

Araştırmaya göre, arkadaş veya akrabalarla gerek yüz yüze gerekse uzaktan hiç görüşmeyenlerin çoğunluğunu yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlar oluşturdu.

Fertlerin yakınları ile evde veya başka bir yerde arkadaşlarıyla vakit geçirme sıklığı incelendiğinde yüzde 28,7'sinin akrabalarla, yüzde 37,3'ünün de arkadaşlarla her hafta görüştüğü belirlendi.

indir-2.png

Fertlerin akrabaları ile telefon, SMS, internet aracılığıyla (yüz yüze olmayan) görüşme sıklığı en çok olan seçenek yüzde 40,9 ile her hafta olurken arkadaşlarla ise yine her hafta yüzde 44,3 ile en yüksek görüşme sıklığı oranı oldu. (Kısa Dalga)

Gündem