TÜİK yanıt verdi: Sepet verileri enflasyon hesabında neden yoktu?

TÜİK yanıt verdi: Sepet verileri enflasyon hesabında neden yoktu?
TÜİK Başkan Yardımcısı İbrahim Demir, AB üyesi ülkelerindeki şeffaflığa uyum sağlamak için mayıs ayı enflasyonuna ait sepet verilerinin yayınlanmadığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun mayıs ayına ilişkin açıkladığı enflasyon verilerine göre, aylık bazda yüzde 2,98 artarak yıllık bazda yüzde 73,50 oldu. Böylelikle, enflasyon son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. TÜİK'in mayıs ayı enflasyonuna ait sepet verilerini yayınlamaması ise yüksek enflasyon verilerine 'sansür' olarak yorumlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı İbrahim Demir, tüketici fiyat endeksinin yer aldığı tablolarda yapılan değişikliğin 'şeffaflıktan' dolayı kaldırıldığını savundu. Demir, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile gelişmiş ülke istatistik ofislerinin fiyat istatistikleri yayınlamadaki şeffaflık düzeyine uyum sağladığını belirtti. Demir ayrıca bu durumun piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından daha doğru okunması ve takip edilmesine imkan vereceğini belirtti.

Demir, "Eurostat’ın TÜFE verileri konusundaki dağıtım politikası ve şeffaflık kriterlerinin yanı sıra AB üyesi ülkeler ve gelişmiş ülke istatistik ofislerindeki uygulamalar incelendiğinde, TÜİK’in bu düzenlemeyi yaparak 33 ülkenin fiyat, ağırlık, endeks yayınlama durumu ve TÜFE haber bülteni açıklama dönemlerine uyum sağlamayı amaçladığı görülmektedir" ifadesini kullandı.

Demir, ülkelerin TÜFE madde fiyatlarını açıklama durumuna bakıldığında 33 ülkenin yarısının hiçbir şekilde fiyat bilgisi paylaşmadığının, yaklaşık yüzde 27’sinin ise seçilmiş maddelerin aylık ortalama fiyat bilgisini açıkladığının tespit edildiğini belirtti.

Ekonomi