Tuncel: Hasta tutsaklar için 3 günlük eylem yapacağız

Tuncel: Hasta tutsaklar için 3 günlük eylem yapacağız
Kobane Davasında konuşan Sebahat Tuncel, cezaevlerinde yaşamını yitiren ağır hasta tutuklular için 3 günlük yemek almama eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu.

6-8 Ekim 2014’teki Kobane eylemleri nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davanın 31. duruşmasının dördüncü oturumu, Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsünde bulunan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, Yeşil Sol Parti milletvekilleri Ferit Şenyaşar, Sevilay Çelenk, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, Ağrı Baro Başkanı Serdar Günakın ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da takip etti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Sincan Cezaevi'nde bulunan tutuklu siyasetçiler duruşmada hazır bulunurken, Ankara dışındaki cezaevlerinde bulunanlar duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

193 imzalı metin: “Dosyayı nereden okudular?”

Duruşmada konuşan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nuray Özdoğan, 193 aydının Kobane Davasına ilişkin imzaladığı metni hatırlattı. Heyet başkanı, itirazda bulunarak, “Bu şahısların dosyayla ilişkileri nedir, dosyayı nerde okudu?” diye sordu.

Özdoğan da heyete tepki göstererek, “Sizin yüzünüzden bu dosya duruşma salonundan ibaret değil. Bu kampanyada, AİHM büyük daire kararlarına değiniyorlar. Hukuk çağrısı bu ülkede yaşayan herkesin hakkıdır. Siz AİHM kararını kabul etmiyorsunuz, bunu mu kabul edeceksiniz. Ama ben bunu sormak zorundayım” dedi.

Daha sonra söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, duruşma periyotlarına tepki göstererek, “Sizlerin savunma hakkını gözeterek tarih belirlemeniz gerekir. AİHM savunma hakkını hem sanık hem da müdafiler açısından yeterli zamanın tanınması olarak tanımlıyor. Bunu ihlal ediyorsunuz” dedi.

Ata: Bu dosya demokratik çözüm sürecinin intikam dosyasıdır

Ardından söz alan tutuklu siyasetçi Ayla Akat Ata, tutuksuz yargılanan sanıkların savunmaları bittiği takdirde savunma yapacaklarını belirterek, şunları söyledi: “5 bin sayfalık bir mütalaa, 3 bin küsur sayfalık bir iddianame var. Eklenen dosyalarda sadece aleyhte deliller toplanmış, 669’ncu klasörden 662’nci klasöre kadarki iddialara cevap olabilmek için çalışıyoruz. Biz bu sürece denk düşen esas hakkında savunma yapma arayışı içerisindeyiz. Ben burada duruşma takip edemiyorum. Bizimle dalga geçer gibi diyalog kurmayın. Okudunuz mu diye sormayın. Burada bizim özgürlüğümüz yargılanıyor. Bu dosya demokratik çözüm sürecinin intikam dosyasıdır. Bizler de bu sürecin yürütücüleri olarak karşınızdayız.”

Tuncel: Hasta tutsaklar için 3 günlük eylem yapacağız

Duruşmada söz alan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, yaşamını yitiren ağır hasta tutuklular için 3 günlük yemek almama eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu.

Tuncel, Erzincan L Tipi Cezaevi’nde tutulurken gırtlak kanseri hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırılan ve 30 Ağustos’ta yaşamını yitiren Şakir Turan’ı hatırlattı. Tuncel, Turan ve serbest bırakılmayan ağır hasta tutuklular için 3 günlük yemek almama eylemi yapacaklarını belirtti.

Tuncel, eyleme ilişkin şunları söyledi: “Cezaevlerinde 81 kişi yaşamını yitirdi ve cezaevlerinde 3 günlük eylem yapılacak. Bizde davaya geleceğimiz süreç boyunca kumanya almayacağız.” (Kısa Dalga)

Gündem