Tuncer Bakırhan Erdoğan'a seslendi: Malatya sana oy verdi ama durumları Hatay ile aynı

Tuncer Bakırhan Erdoğan'a seslendi: Malatya sana oy verdi ama durumları Hatay ile aynı
Malatya'da depremzedelerle buluşan HDP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan "Merkezi yönetim ile yerel yönetim el ele vermezse o şehre bir şey gelmez, Hatay’a geldi mi" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yanıt verdi: Tamam, Hatay sana oy vermedi ama Adıyaman, Malatya, Maraş sana oy verdi. Oy veren kentlerin durumu da Hatay’la aynıdır.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Zeynel Kete ile Maraş depreminin etkilediği Malatya'da anma etkinliklerine katıldı.

Mezopotamya Haber Ajansına göre, ilk olarak Çavuşoğlu Mahallesinde bulunan konteyner kentte, ölen depremzedeleri ziyaret eden heyet daha sonra DEM Parti İl Örgütü Binasına geçti. Heyeti parti üye ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi karşıladı. Burada depremde ölenlerin anısına dağıtılacak lokmalardan önce çerağ yakıldı. DAD Eş Başkanı Kete yaşananları unutmayacaklarını dile getirdi. Kete, Alevi-Kürt coğrafyasını boşaltmaya dönük politikaların depremle birlikte giderek hız kazandığını belirterek, “En kaotik dönemde bile bir an olsun umutsuzluğa kapılmadan birlik olarak el ele vererek bugünleri atlatacağız” dedi.

Daha sonra depremzedelere seslenen Bakırhan, “Devlet nasıl enkazın altında kaldıysa, şimdi de aynı şekilde enkazın altındadır” diyerek dün yaptığı Adıyaman gezisindeki gözlemlerini aktardı. Bakırhan, “İnsanlar çadırlarda, konteynerlerde susuz, yolsuz çocuklarına eğitim olanaklarından yoksun bir şekilde yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyorlar” dedi.

"Erdoğan'ın sözleri insanın yüreğine dokunan bir söylem"

Sadece iktidarın değil ana muhalefet partisinin de enkaz altında kaldığını vurgulayan Bakırhan, devamında şunları söyledi:

"İktidar hesap vermek yerine hesap soruyor. Halkı suçluyor, eleştireni yargılıyor, cezaevine atıyor. Cumhurbaşkanı’nın Hatay'da söyledikleri gerçekten bu felaket kadar acı ve insanın yüreğine dokunan bir söylem. Tamam, Hatay sana oy vermedi ama Adıyaman, Malatya, Maraş sana oy verdi. Oy veren kentlerin durumu da Hatay’la aynıdır. Adıyaman’daydık, insanlar iş bulamıyor, gerçekten yıkık bir kenti gördük. Bu katliamdan sorumlu olan istifa etmesi gereken hükümet hiçbir şey olmamış bir sorumluluğu yokmuş gibi davranıyordu. Biz bunu kınıyoruz. DEM Partisi olarak bu duyarsızlık karşısında ortaya çıkan sonuçlara karşı sorumluluk almayan hükümetin karşısında sizinle birlikte olacağımızı belirtmek istiyoruz."

"Muhalefet de enkaz altında"

"Dünyanın neresinde görülmüş böyle bir şey. Bu felaket karşısında hükümet yıkılır" diyerek konuşmasını sürdüren Bakırhan, şunları söyledi:

"Ama bırakın hükümet yıkılmayı bu felakette çadır satan Kızılay’ın başkanı bile istifa etmedi. Bunlar sorumluluk almaktan azade bir iktidardır. Bunları soracak, sorgulayacağız. Bu sorunlar çözülene kadar sözünüz olacağız. Hatay’ın yıkımındaki en büyük payı olan bir belediye başkanı tekrar aday gösterildi. Sadece hükümet değil ana muhalefet partisi de bizimle alay ediyor.

Sorumlu olması gerekenler ödüllendiriliyorlar. Sonra da ‘DEM Partisi neden kendi adaylarını çıkarıyor?’ diyorlar. Siz faşistle, sağcıyla, katille, on binlerce insanımızın ölümünde imzası olanları karşımıza çıkarırsanız, tabii ki biz de depremzedeler gibi sizi yuhalarız, sizlere geçit yok deriz. İktidar da muhalefet de bu enkazın altında kalmıştır. Özeleştiri vermemiştir. Yönetimde olduğu yerlerde imar vermede en başta yer alan belediye başkanlarını tekrar aday göstermiştir. Biz asla bunlar gibi düşünmüyoruz. Bunların yanında da değiliz."

Konuşmaların ardından gulbang okundu ve lokma pay edildi.

Bakırhan ve beraberindekiler, daha sonra Malatya 6 Şubat Platformu'nun düzenlediği deprem anmasına katıldı. (Kısa Dalga)

Gündem