Turizmciler turizm bakanını eleştirdi: Küçümseyen tavrı şiddetle kınıyoruz

Turizmciler turizm bakanını eleştirdi: Küçümseyen tavrı şiddetle kınıyoruz
Türkiye Seyahat Acenteları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un seyahat acenteleriyle ilgili değerlendirmesini 'küçümseme' olarak gördü.

Bağlıkaya, Türkiye’ye gelen 50 milyon turistin 40 milyonunun seyahat acentesiyle geldiğini belriterek "Sonuç itibarıyla bu işi 100 acentenin yapmadığını, geriye kalan 10 bin 900 acente biliyor" dedi.

'Herkesin çorbada tuzunun olduğunu' ifade eden turizmci, kimilerinin az kiminin fazla olduğunu kaydetti.

Bağlıkaya, TÜRSAB TV’de önceki gün yayınlanan 'Firuz Bağlıkaya ile TÜRSAB Gündemi'ndeki açıklaması şöyle:

* Kültür ve Turizm Bakanı’nın seyahat acenteleriyle ilgili ‘Acentelar bir işe yaramaz. 50 tane, 100 tane acente var. Bunlar da benim arkadaşım ben watshapp’tan yazarım getirirler’ dedi. 11 bin acente var. 11 bin acenteyi küçümsemesi, bunları anlatırken gülmesi Sayın Bakanın yeni tavrı değil. Son derece tutarlı davranmaya devam ediyor. Biz de kurumun, acentelerimizin itibarı için mücadele ediyoruz. Bizim söylediğimiz de bakanın bize söylediği de çok net.

* Biz burada 11 bin tane seyahat acentesinin hakkını hukukunu ve itibarını korumaya çalışıyoruz. Bunların turizmin neferleri olduğunu; gerçekten bu arkadaşlara yalnızca ekonomik anlamda bakılmaması gerektiğini, iş turizmi, sağlık turizmi, kongre turizmi, kruvaziyer yapanın da bir acente olduğunu, memleketin ekonomisine şöyle veya böyle katkısı olduğunu anlatmaya devam ediyoruz. O da acenteleri küçümsemeye devam ediyor. ‘Siz zaten kaç kişisiniz’ diyor.

* ‘Seyahat acentelerinin Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’ndaki (TGA) hakkı yarım koltuktu, biz tam koltuk verdik’ diyor sayın Bakan. Kendi içinde matematiğini yapmıştır muhtemelen. Ancak şöyle bir şey var; tanıtımın ve pazarlamanın kanalı seyahat acenteleridir. Turizm alanında yaşanan değişimler, seyahat acenteliğini yok etmiyor. Sayın Bakanın da bir sürü şirketi var. Dijital şirket de sonuçta seyahat acentesi. Yani online kanallar da seyahat acentesi. Yöntemler değişti diye seyahat acentelerinin fonksiyonu, işlevi falan bitmiş değil. Sayın Bakanın söylediği gibi gelen ziyaretçinin yarısı da kendi gelmiyor. Dünya Turizm Örgütü’nün raporuna göre dünyadaki seyahatlerin yüzde 80’i hala organize seyahatlerle yapılıyor. Yani Türkiye’ye gelen 50 milyon turistin 40 milyonu seyahat acentesiyle geliyor. Sonuç itibarıyla bu işi 100 acentenin yapmadığını, geriye kalan 10 bin 900 acente biliyor. Herkesin çorbada bir tuzu var. Kiminin daha fazla kiminin daha az. Ama seyahat acentelerini küçümseyen tavrı şiddetle kınıyoruz. İtirazımız buna zaten.

BAKAN ERSOY NE DEMİŞTİ?

37 yıllık turizmci Ersoy, 8 Kasım’da 24 TV'deki canlı yayında şunları söylemişti: “Hep diyorlar ya, ‘14 bin seyahat acentesi var, 14 bin seyahat acentesi getiriyor. Şöyle bir baktığımız zaman. Yarısı kendisi geliyor. Kalanın yüzde 80’i de yaklaşık 100 tane seyahat acentesi ile geliyor. Zaten hepsinin patronları arkadaşlarım. Zaten bir şey olursa bana WhatsApp’tan yazıyorlar. Bir o kadar getiren yabancılar (yabancı tur operatörleri-TG) onların CEO’ları da yakın arkadaşım. Yani bir kriz olduğu zaman onlarla hemen bir yerde buluşup WhatsApp’ta ‘Şu uçakları getir bakalım, ne yapacağız’ diyebiliyoruz” demişti. (ANKA)

Gündem