Türk akademisyen notasız piyano eğitimi geliştirdi
Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı müdürünün geliştirdiği metotta, notalar yerine sembol, şekil ve renkler kullanılıyor.
Türkili'nin metodu, Alman müzik eğitimcisi Sandra Sinsch'nin kaleminden Disiplinler arası Sanat ve Eğitim Dergisi'nde yayımlandı.
Türkili, 12 yıl süren grafik, ön hazırlık ve test aşamasından sonra İngilizce yazdığı 'First Steps of a Little Artist' (Küçük Bir Sanatçının İlk Adımları) kitabını çıkardı.
Çocuk, ergen ve erişkin psikiyatrisi uzmanı Prof. Dr. Yankı Yazgan'ın da ön sözünü yazdığı kitapta Türkili, erken yaşta (2.5-5) öğrenme güçlüğü çeken ve otizm spektrumundaki çocukların piyano çalabilmesi için geliştirdiği notasız tanışma metoduna yer verdi.
PİYANO ÇALMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR
Türkili, çocukların en çok zorlandıkları alanlardan birinin, porte üzerindeki notalar ve nota değerlerini belirlemek olduğunu ifade etti.
Aklına notalar yerine, sembol, şekil ve renklerle anlatma fikri geldi. Bunları kullanarak yeni şarkılar yazdı. Geliştirdiği yöntemle, çocuklar çok küçük de olsalar öğrenebiliyordu. Öğrenme güçlüğü çeken ve otizm spektrumu içerisinde yer alan çocukların da bu basit ve kavraması kolay metodu uygulayabildiklerini gördü.
Renk ve sembol eşleştirmesiyle hızla melodileri çalmaya başlayabiliyorlardı. Türkili, bu birikimi ve yöntemini daha fazla çocuğa ulaştırabilmek için kitaplaştırdı. ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde de satılmaya başlanan kitap, hiçbir müzik eğitimi olmayan ebeveynler tarafından da rahatlıkla uygulanabiliyor.
Çocukların renk ve sembol eşleştirmesiyle melodileri hızla çalmaya başladıklarını belirten Türkili, "Bu metodun temel amacı, çocuklara öz güven ve motivasyon sağlayarak müzikal eğitimlerini bir sonraki aşamaya taşıyacak ilk adımı atmalarına yardımcı olmak" dedi.
ALMAN MÜZİK EĞİTİMCİSİNİN DİKKATİNİ ÇEKTİ
Türkili'nin geliştirdiği müziğe başlangıç metodu, Alman müzik eğitimcisi Sandra Sinsch'in dikkatini çekti. Almanya'nın Saxony-Anhalt eyaletinde bulunan Psikiyatri Hastanesi'nde çalışan Sinsch, ekim ayında, Uluslararası Disiplinler arası Sanat ve Eğitim Dergisi'ndeki (Journal for the Interdisciplinary Art and Education Dergisi) makalesinde bu yönteme yer verdi.
Sinsch, bu metodun iki yaşından başlayarak erken yaştaki öğrenciler için kullanılabileceği gibi otizm spektrumlu veya özel gereksinimli öğrenciler için de kullanılabileceğinin altını çizdi. Bilişsel sorunlar yaşayan ileri yaş grubu hastalar ve hatta şizofreni teşhisli bireylerin de bu metotla çalışmasının yararına makalesinde yer verdi.
Metodu kullanan kişiye ilk andan itibaren bir başarı hissi kazandırarak motivasyonunu arttırdığına dikkat çeken Sinsch, bu şekilde müzik yaşamında ilk basamağı kolaylıkla aşmış olmanın çok önemli ve yararlı olduğunun altını çizdi. (DHA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.