Türk bayrağı dikeceklerdi... Tarihi su sarnıcı ve dehliz buldular

Türk bayrağı dikeceklerdi... Tarihi su sarnıcı ve dehliz buldular
Çorum’un İskilip ilçesindeki tarihi İskilip Kalesi'nde Türk bayrağı dikmek için yapılan çalışma sırasında, bayrak dikmek için kazılan yerden su sarnıcı ve dehliz ortaya çıktı.

Geçen yıl Çorum’un İskilip ilçesindeki İskilip Kalesi'nde Türk bayrağı dikmek için yapılan çalışma sırasında su sarnıcı ve dehliz ortaya çıktı.

Daha sonra kazı alanı ilan edilen bölgede yapılan arkeolojik çalışma tamamlandı.

Hitit Üniversitesi Türk İslam Sanatları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Oktay Gündoğdu, üniversite işbirliğinde gerçekleştirilen kazı çalışmasıyla ilgili, yaklaşık bir yıl süren çalışma sonrasında, 13 buçuk metre derinlikte; 3 metre yükseklik ve 2 metre genişliğe sahip, içinde 8 basamaklı merdiven bulunduğu, 30 metre uzunluğunda koridor şeklinde bir yapı ortaya çıkardıklarını söyledi.

Sarnıç yapısının mahiyeti tam olarak anlaşılamadı

Kazı Başkanlığını da yapan Çorum Müze Müdürü Metin Çakar, çalışma sırasında ortaya çıkan sarnıç yapısı ve altında yer alan mimari bölümünün şimdiye kadar bu tip kazı çalışmalarında nadir rastlanan bir bulgu olduğunu belirterek, "Bu sebeple mahiyeti tam olarak anlaşılamayan sarnıç yapısının anlaşılabilmesi için eğer şartlar uygun olursa önümüzdeki yıl da kazı çalışması yapılması planlanmaktadır." dedi.

Roma dönemi yapısı

Gündoğdu, Roma dönemi yapısı olan su sarnıcı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Kalenin tam merkezinde geç dönemlerde muhtemelen zindan veya depo olarak kullanıldığını tahmin ettiğimiz sarnıcın üst tabanındayız. Yaklaşık 3 metre altında, alt kotlarda bir başka taban bulunuyor. O da muhtemelen Roma dönemine tarihlendirilen bir süreci ihtiva ediyor. Etrafı kaya ile çevrili, açık alan kısımlarında moloz taşla örülüp üzeri 5 santimetre kalınlığında Horasan harçla kapatılmış cephesi bulunan sarnıcın tabanını ise 1 metre kalınlığında. Sarnıcın Roma dönemindeki en önemli bulguları, bu zeminin altında yer alıyor. Sarnıcın altında 8 basamak tespit ettik. Kalelerde sarnıçlar, genellikle suyun depolandığı alanlardır ve suyu depolamak için kar iteklenerek sarnıcın içine biriktirilir. Bunlar da yaz aylarında kullanılır. Bu sarnıç, kalede yaşayan tüm insanların su ihtiyacını karşılıyordu." (DHA)

Kültür Sanat