Türk-İş araştırması: Yoksulluk sınırı 33 bin lira oldu

Türk-İş araştırması: Yoksulluk sınırı 33 bin lira oldu
Türk-İş’in araştırmasına göre; Nisan ayında açlık sınırı 10 bin 135, yoksulluk sınırı 33 bin 14 lira oldu. Mutfak enflasyonu ise yıllık yüzde 115 olarak ölçüldü.

Türk-İş, Nisan 2023 dönemi açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Yoksulluk sınırı olarak tarif edilen, dört kişilik ailenin gıda ve tüm diğer harcamaları için hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarı Nisan ayında 33 bin lira oldu.

Türk-İş’in araştırmasının 2023 Nisan ayı sonucuna göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 10 bin 135 TL oldu.

Bu rakam, geçen yıl Nisan ayında 5 bin 33 TL idi.

Yoksulluk sınırı olarak tarif edilen gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise 33 bin 14 lira oldu.

Bu rakam, geçen yıl Nisan ayında 17 bin 340 TL idi.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 13 bin 167 TL’ye yükseldi.

Mutfak enflasyonu: Yıllık yüzde 115

Türk-İş’in verilerine göre “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Nisan 2023’te şöyle oldu:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 5,67 oranında arttı. Dört aylık değişim oranı ise yüzde 24,65 oldu.

Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 90,38; on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 115,74 olarak hesaplandı.

Türk-İş’in hesaplamasına göre;

● Süt ve yoğurt fiyatları sınırlı düzeyde azalırken, peynir fiyatı biraz arttı.

● Tüm hayvansal protein kaynaklarında yüksek fiyat artışı yaşandı. Ortalamada ilk kez balık 140 TL’yi, dana eti 300 TL’yi, kuzu eti ise 350 TL’yi geçerek rekor kırdı. Yumurtanın tanesi 3,5 TL’ye dayandı. Bir ayda balık yüzde 9, kuzu yüzde 21, dana yüzde 25, tavuk yüzde 11, yumurta yüzde 3 zamlandı.

● Yeşil mercimek değişmezken kırmızı mercimeğin ortalama kilogram fiyatı yüzde 5 geriledi. Nohudun fiyatı sınırlı düzeyde düşerken kuru fasulyenin fiyatı yüzde 3, yağlı tohumların yüzde 8 oranında arttı.

● Ekmek ve tahıllar grubunda; bir ayda pirinç ve un fiyatlarında sınırlı düzeyde artış yaşandı. Bulgur yüzde 4, makarna yüzde 5 zamlandı. İrmik fiyatı yüzde 4 düştü. Ekmek fiyatı bu ay değişmedi.

● Taze sebze-meyve grubunda; semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin ve pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları sırasıyla yüzde 20, yüzde 15 arttı. Gıda sepetinde bu ayın zam bökesi yüzde 40’lık artışla 30 TL’ye kadar çıkan kuru soğan olurken onu vatandaşın karnını doyurabilmek için tercih ettiği en temel besinlerden olan yüzde 33 ile patates izledi. 26’sı sebze ve 6’sı meyve olmak üzere toplam 32 üründe fiyat değişimi oldu. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı bu ay 18,65 TL olarak tespit edildi.

● Ayçiçek yağı, tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatları sabit kaldı.

● Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden;

Tuz hafif düzeyde; yeşil zeytin yüzde 4, pekmez yüzde 6 zamlandı. Siyah zeytin, çay, reçel fiyatları düşük seviyede; bal yüzde 4, salça yüzde 5 geriledi. Ihlamur, şeker ve baharat fiyatları sabit kaldı. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi