Türk kıta sahanlığında Fransa’nın top atışı yaptığı iddiası

Türk kıta sahanlığında Fransa’nın top atışı yaptığı iddiası
Fransa’nın Akdeniz’de, Türk kıta sahanlığı içinde top atışı yaptığı, Yunanistan'ın da Doğu Akdeniz'de Türk karasuları ve Türk kıta sahanlığında Amerikan şirketleri ile birlikte petrol ve doğalgaz aradığı iddia edildi.

Milli Savunma Bakanlığı Eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, Akdeniz’de yaşananlara ilişkin dikkat çekici iddialar ortaya attı. Buna göre Fransa Akdeniz’de Türk kıta sahanlığı içinde top atışı yapıyor ve Yunanistan Türk karasuları içinde Amerikan şirketleri ile petrol ve doğalgaz arıyor.

Sözcü Gazetesi’nden Saygı Öztürk’ün yazısında yer alan iddialara göre, Milli Savunma Bakanlığı Eski Genel Sekreteri Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de Türk karasuları ve kıta sahanlığı içinde Amerikan şirketleri ile petrol ve doğalgaz aradığı iddialarını şu sözlerle dile getirdi:

“Amerikan Exxon Mobil, Yunan Helleniq Energy ile birlikte 9 Kasım 2022'den itibaren İyon Denizi ile Girit Adası bölgesinde petrol ve doğal gaz aramaya başladı. Bölgedeki arama faaliyetleri Exxon Mobil'in Norveç'ten kiraladığı Sanco Swift adlı gemi tarafından yapılıyor. Anılan gemiye Alexander 3 adlı Yunan gemisi tarafından destek veriliyor. Yunan Deniz Kuvvetleri Hidrografi Dairesi, 9 Kasım 2022'de NAVTEX Duyurusu ile petrol ve doğalgaz arama sahasının coğrafi koordinatlarını yayınladı ve yeni bir bildirim yapılına kadar faaliyetlerin devam edeceği belirtildi. Yunan NAVTEX duyurusunda verilen coğrafi koordinatlar Gavdos Adası'nın Türk Karasuları ve Türk Kıta Sahanlığı'nı da kapsıyor. 26 Kasım'daki ikinci NAVTEX'te bu şirketler adına çalışan Sanco Swift gemisi Gavdos Adası'nın Türk Karasuları ve Türk Kıta Sahanlığı'nda petrol ve doğalgaz aramaya başladı.”

“Fransa top atışı yapıyor” iddiası

Öztürk’ün yazısına göre Yalım, Fransa’nın Akdeniz’de yine Türk kıta sahanlığı içinde top atışı yaptığını da şöyle aktardı:

“Türk NAVTEX servis sahası içindeki bir alana ilişkin olarak yetkisiz istasyon tarafından yayınlanan duyuru Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi (SHOD) tarafından tekrar yayınlandı. SHOD'un 10 Aralık 2022'de yayınlanan duyurusunda, Fransa'nın 11,12 ve 13 Aralık 2022'de Atış eğitimi yapacağı sahanın coğrafi koordinatları yayınlandı.

Fransa'nın atış yaptığı bölge Doğu Akdeniz Türk Kıta Sahanlığı'nın ortasında bulunuyor. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS)'ne göre diğer devletler Türk Kıta Sahanlığı'nda atış yapamaz. Türk Deniz Kuvvetleri'nin, kıta sahanlığımızda Fransa'nın atış yapmasını engellemesi gerekirken, yetkisiz bir istasyonun sözde NAVTEX'ini SHOD vasıtasıyla yayınlaması tam bir akıl tutulmasıdır. Kıta Sahanlığı'nda, Sahildar Devletin izni olmadan diğer devletlerin özellikle silah ve patlayıcı madde kullanılması dahil olmak üzere atış, askeri tatbikat ya da manevra yapmasına izin vermez.”

Gündem