Türk Metal-Sen Genel Kurulunda Atalay'dan dikkat çeken açıklama: Terörle arasına mesafe koymayanla problemim var. Sizin yok mu?

Türk Metal-Sen Genel Kurulunda Atalay'dan dikkat çeken açıklama: Terörle arasına mesafe koymayanla problemim var. Sizin yok mu?
17'nci Olağan Genel Kurulu'nu düzenleyen Türk Metal Sendikası'na Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay', önümüzdeki seçimlere ilişkin konuşmasında, "Terörle arasına mesafe koymayanla problemim var. Sizin yok mu?" sözleriyle damga vurdu.

ESRA TOKAT


Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası 60'ıncı yıl dönümünde 17. Olağan Genel Kurulu'nu Ankara’da bulunan Anadolu Hotels Esenboğa Thermal Konferans Salonu’nda düzenleniyor. Genel kurula Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sen Başkanı Pevrul Kavlak, Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, Türk Metal Sen şube başkanları, metal işçileri ve üyeler katıldı.

Burada konuşan Kavlak, Türkiye'nin büyüme oranına değinerek "Türkiye 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyümüş. Sermayenin bu büyümeden aldığı pay 52,4’ten 54,5’e yükselmiş. Çalışanların aldığı pay ise yüzde 31’den yüzde 26,3’e düşmüş. Dünyanın neresinde böyle adaletsiz bir gelir transferi var? Dünyanın neresinde sürekli fakirden alıp zengine vermek var?" diyerek tepki gösterdi.

Seçim gündemine ilişkin konuşan Atalay'ın, "Kime güveniyorsanız ona verin oyunuzu. Herkesin aklı var fikri var. Herkes kimin ne olduğunu biliyor. Sandığa gidin istediğinizi yapın. Ama terörle arasına mesafe koymayanla benim problemim var. Sizin yok mu?" sözleri dikkat çekerken, Bakan Bilgin ise "Sendikalı iş yerlerine önümüzdeki günlerde imtiyaz getireceğiz" açıklamasında bulundu.

genel-kurul.jpg

Genel Kurul'da "Direne direne kazanacağız", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Pevrul Başkan nerede biz ordayız", "Türk-İş nerede biz orayız" sloganları atıldı.

Genel Kurul Türk Metal Sendikası Genel Bakanı Kavlak’ın açılış konuşmasıyla başladı. "Meydanlarda bir yumruk gibi birleşen emekçilerle birlikte yürüdük, hak ve özgürlüklerden yana olduk" sözleriyle konuşmasına başlayan Kavlak, "Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti, onun bağımsızlık tutkusunu, özgürlük aşkını, devrimlerini de gördük. Ve ne mutlu bize ki kurduğu cumhuriyetin 100. yılını gördük. Cumhuriyetimizin 100. yılı hepimize kutlu olsun" dedi.

"Herkes taşın altına elini koydu"

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremleri hatırlatan Kavlak, "Bütün Türkiye felaketin ilk saatlerinden itibaren bölgedeydi. Devletimiz, gönüllülerimiz ve yurt dışından gelen arama kurtarma ekipleri yani herkes elini taşın altına koydu" ifadelerini kullandı.

Sendikanın 16. Olağan Genel Kurulu'ndan itibaren dünyada ve ülkede pek çok olay yaşandığının altını çizen Kavlak, "Bütün dünya halkları ile aynı sıkıntıları göğüslemek zorunda kaldık. Ama bu süreçte bir tek emekçi durmadı, bizler işimizin başındaydık ve üretmeye devam ettik. Yeni koşullar herkesten önce de işçileri vurdu. Olan emekçilere oldu. İşte o zaman örgütlü toplum ve sendikanın önemi ortaya çıktı. Çünkü bu süreçte bir tek Türk Metal üyesi işinden, ekmeğinden olmadı. Çünkü onların arkasında dağ gibi Türk Metal Sendikası vardı" dedi.

"Dünyanın neresinde böyle adaletsiz bir gelir transferi var?"

Üye sayılarının 265 bine ulaştığını belirten Kavlak, yıl sonunda bu sayının en az 300 bine ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Büyüme rakamlarına da değinen Kavlak, "Türkiye 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyümüş. Sermayenin bu büyümeden aldığı pay 52,4’ten 54,5’e yükselmiş. Çalışanların aldığı pay ise yüzde 31’den yüzde 26,3’e düşmüş. Dünyanın neresinde böyle adaletsiz bir gelir transferi var? Dünyanın neresinde sürekli fakirden alıp zengine vermek var? Dünyanın neresinde birilerine vergi affı gelirken, bizim sırtımıza vergiyi yüklemek var? Dünyanın neresinde böyle adaletsizlik, haksızlık var?" diye sordu.

Cumhuriyetin ikinci yüz yılı vurgusu: Emeğin sömürülmediği bir düzen için...

Kavlak, şöyle devam etti:

"Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı demokrasimizin ve kardeşliğimizin pekişmesi için bir fırsattır. Ve cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı, milli gelirden hakça pay almak için, emeğin sömürülmediği bir düzen için, vergi adaleti için, örgütlü mücadele ve toplu sözleşme hakkı için, hakça bölüşmek ve insanca yaşamak için bir fırsattır…"

Ağustos ayının ikinci yarısından itibaren toplu sözleşme sürecine girdiklerini de bildiren Kavlak, "Öyle bir sözleşme imzalayacağız ki kaybettiklerimizin hepsini yerine koymakla kalmayacağız, bir de üstüne koyacağız. Bu sözleşme Türkiye işçi sınıfı için Cumhuriyet sözleşmesi olacak" ifadelerini kullandı.

'67'nci hükümetin emeğin ve emekçilerin sesinin duymasını umuyorum'

Kavlak, 14 Mayıs seçimlerine de işaret ederek, "Yakında kurulacak olan 67'nci hükümetin emeğin ve emekçilerin sesini duymasını umuyorum. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılıyla birlikte başlayacak olan bu yeni dönemin, emeğin sömürülmediği, emekçinin hakkının yenmediği, özgürce örgütlenebildiğimiz, kendimizi özgürce ifade edebildiğimiz, sebebi olmadığımız krizlerin mağduru da olmadığımız; kısacası insan gibi yaşayabileceğimiz yeni bir süreç olmasını diliyorum" diye konuştu.

dsc-4068-kopyala-4kkejl.jpg

Ergun Atalay: Deprem bölgesinde sağcısı solcusu elinden geleni yapıyor

Genel Kurul'da söz alan Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, deprem bölgesindeki dayanışmaya dikkat çekerek, "Sağcısı, solcusu öyle bir gayret ediyor ki herkes elinden geleni yapıyor" dedi.

'İş verenin tezgahını kırmıyor, kamu malına zarar vermiyoruz'

Sendikaların toplumun sıkıntılarını ve sorunlarını ülke gündemine taşıdığını kaydeden Atalay, "Sendikalar yazar, çizer ve eylem yapar. Biz de yaparız ama biz hiçbir iş verenin tezgahını kırmıyor, kamu malına zarar vermiyoruz. Ben bu saatten sonra siyasetçi olmam. Ama değerli bakan taşeron sorununu ne ben çözmeden size rahat veririm ne de işçiler bana rahat verir" diye konuştu.

Seçim açıklaması: 'Terörle arasına mesafe koymayanla benim problemim var. Sizin yok mu?'

Seçim gündemi hakkında da konuşan Atalay, "Kime güveniyorsanız ona verin oyunuzu. Herkesin aklı var fikri var. Herkes kimin ne olduğunu biliyor. Sandığa gidin istediğinizi yapın. Ama terörle arasına mesafe koymayanla benim problemim var. Sizin yok mu?" diyerek konuşmasına son verdi.

Bakan Bilgin: Sermaye düşmanı değiliz

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin de genel kurulda konuştu. "Biz sermaye düşmanı değiliz ama sermayenin emek düşmanlığına karşıyız" diyen Bilgin, Türkiye'nin Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Sendikalı iş yerlerine imtiyaz

"Önümüzdeki dönemde de biz iktidar olacağız" diyen Bilgin, "Sendikalaşma oranını yukarı çıkartmamız lazım. Demokratik toplum örgütlü toplumdur. Bu yüzden sendikalı iş yerlerine önümüzdeki günlerde imtiyaz getireceğiz" açıklaması yaptı.

Gündem