Türk Tabipleri Birliği'nden Yargıtay tepkisi: Türkiye'nin anayasasızlaştırılmasını kabul etmiyoruz

Türk Tabipleri Birliği'nden Yargıtay tepkisi: Türkiye'nin anayasasızlaştırılmasını kabul etmiyoruz
Yargıtay 3. Dairesi eliyle hukuk darbesi gerçekleştirildiğini belirten TTB, “Türkiye'nin hukuksuzlaştırılmasını ve anayasasızlaştırılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi tarafından Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM kararını tanımaması ve suç duyurusunda bulunması ile ilgili yapılan açıklamada; Yargıtay 3. Dairesi eliyle hukuk darbesi gerçekleştirildiği belirtilerek “Türkiye'nin hukuksuzlaştırılmasını ve anayasasızlaştırılmasını kabul etmiyoruz” denildi.

Yıllardır adalet ve özgürlüklerin ortadan kaldırılmasına dönük adımlar, kalan kırıntıları da yok etme yönünde ilerlerken; otoriterleşen sistemin, halkın iradesiyle seçilmiş milletvekilinin Anayasa Mahkemesi tarafından verilen hak ihlali kararını uygulamamak için, Yargıtay 3. Dairesi eliyle hukuk darbesi gerçekleştirerek, Anayasa'nın 153. maddesini yok sayan bir karara ve girişime imza attığı ifade edilen TTB açıklamasında;

“Uzun zamandır belirsizlik yaratma kapasitesinin güçlenmesine tanıklık ettiğimiz bir dönemde Yargıtay'ın kararı Anayasa'nın ilgasına işaret etmektedir ve artık cevap vermesi gereken yasama organıdır. Ancak yasama organı fiilen ortadan kaldırıldığı, yasama ve yürütme özdeşleştiği için normatif sistemin dayanağı da kalmamıştır.

Bu hukuksuzlaştırma ve anayasasızlaştırma müdahalesinin derhal sonlandırılmasını ve karara imza atan Yargıtay 3. Dairesi üyeleri hakkında gereğinin yapılmasını talep ediyoruz” denildi.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için 'tahliye edilsin' kararı verip, uygulama için kararı İstanbul Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme kararı uygulamayıp, evrakı Yargıtay'a iletti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise AYM'nin yetkisini aştığını ileri sürerek hak ihlali kararına uymadı ve Atalay'ı tahliye etmedi. Ayrıca Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin başlaması için dosyayı TBMM'ye gönderdi. Daire, kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu.

(Kısa Dalga)

Gündem