Türk yetkili Suudi prensten beklentileri Reuters'a anlattı: 'Swap müzakeresinde sorun var'

Türk yetkili Suudi prensten beklentileri Reuters'a anlattı: 'Swap müzakeresinde sorun var'
Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesi emrini vermekle itham edilen Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Ankara ziyaretinin hükümete "ekonomik getirisi" merak ediliyor. Reuters ajansına Ankara'dan konuşan bir yetkili, masadaki olasılıkları anlattı.

Muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi sonrasında gerilen Ankara-Riyad ilişkilerinin Türkiye'deki ekonomik krize paralel olarak sahne olduğu yumuşamada bugün kritik bir adım atılıyor.

Dünya çapında Kaşıkçı cinayetinin emrini vermekle itham edilen Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la biraraya gelecek.

Ziyaretin hükümete "ekonomik getirisi" merak edilirken, Reuters ajansına Ankara'dan konuşan bir Türk yetkili arka planda yapılan görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Yetkilinin, Türkiye'nin döviz rezervlerini rahatlatacak olası swap anlaşması konusunda "arzu edilen düzeyde ilerleme sağlanmadığını" söylemesi dikkat çekti.

'ENERJİ, EKONOMİ, GÜVENLİK ANLAŞMALARI İMZALANACAK'

İsmi açıklanmayan yetkili, veliaht prensin ziyaretinde "tam normalleşme ve kriz öncesi döneme dönüş" beklendiğini belirterek, "Yeni bir dönem başlayacak" dedi. Erdoğan'ın nisandaki Suudi Arabistan ziyaretiyle somutlaşan süreçte iki ülkenin karşılıklı ticaret, uçuş ve televizyon dizisi yasaklarını kaldırdığını hatırlatan yetkili, Selman'ın ziyaretinde de "enerji, ekonomi ve güvenlik alanlarında anlaşmaların imzalanacağını" söyledi.

'SWAP HATTI MÜZAKERELERİ YETERİNCE HIZLI İLERLEMİYOR'

Yetkili, Suudi fonlarının Türkiye sermaye piyasalarına girmesi için bir planın üzerinde çalışıldığını da belirtti. Ancak yetkili, olası bir döviz swap hattı üzerine müzakerelerin "arzulandığı kadar hızlı ilerlemediğini" söyledi. Buna göre, Erdoğan ve Selman'ın bu konuyu ikili görüşmelerinde bizzat ele alması bekleniyor.

'VARLIK FONU'NDAKİ ŞİRKETLERLE İLGİLENEBİLİRLER'

Reuters'a konuşan yetkili, Suudi Arabistan'ın aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu'ndaki şirketlerle veya başka şirketlerle de ilgilenebileceğini veya Birleşik Arap Emirlikleri'nin son dönemde yaptığına benzer yatırımlar yapabileceğini de söyledi. Erdoğan ve Selman'ın, Riyad'a Türkiye yapımı insansız hava araçlarının olası satışını ele alacağı da belirtildi. (Kısa Dalga)

Gündem